Pažitka
Název:

Žemlovka se zkaramelizovanými jablky a tvarohem


Žemlovka se zkaramelizovanými jablky a tvarohem


Ingredience:
Ingredience:
střední francouzské bagety5 - 6 ks
jablka600 - 700 g
šťastná vejce4 ks
tvaroh (tučný)750 g
cukr krupice40 g
třtinový cukr + 2 lžíce na posypání60 g
skořice2 lžičky
plnotučné mléko500 ml
smetana ke šlehání 33%250 ml
rozinky100 g
vlašské ořechy (nasekané)100 g
citronová kůra1 lžíce
Grand Marnier6 lžic
máslo + na vymazání30 g
vanilkový extrakt pár kapek
sůl špetka
Postup přípravy:

Žemlovku miluji už od mého raného dětství. Tuto verzi jsem testovala tak dlouho, až jsem ji dovedla k mojí naprosté spokojenosti. Spojení vlašských oříšků, tvarohu a Grand Marnier pozvedlo obyčejné jídlo na delikatesu. Pekla jsem ji v moji oblíbené Remosce, která ji krásně propekla ze všech stran.

1. Bagety i nakrájíme na 1 cm široké plátky. 

2. Rozinky si dáme do misky a zalijeme je 4 lžícemi Grand Marnier. Necháme je marinovat. 

3. Jablka oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na plátky. Do pánve si dáme 30 g másla a jablka na něm zlehka restujeme. Když nám začnou zlátnout, přidáme 60 g třtinového cukru smíchaného se skořicí a jablka necháme zkaramelizovat. Poté je odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

4. Bílky si oddělíme od žloutků. Do bílků přidáme špetku soli a dáme je do robota šlehat. Když nám začnou bělat, přidáme 20 g cukru krupice a vyšleháme tuhý sníh.

5. Mezitím si v míse smícháme 2 žloutky, tvaroh, 20 g cukru krupice, citrónovou kůru a vanilkový extrakt. Hotový sníh smícháme s tvarohem.

6. Do další misky si dáme mléko, smetanu, zbylé 2 žloutky a 2 lžíce Grand Marnier. Vše dobře promícháme.

7. Remosku vymažeme důkladně máslem. Dno remosky poklademe vrstvou plátků baget, které namáčíme v mléčné směsi. Poté dáme vrstvu hotových jablek (polovinu), posypeme rozinkami a vlašskými ořechy. Dále dáme vrstvu tvarohové směsi (polovinu). Zopakujeme vrstvu plátků baget, jablek, oříšků, rozinek a tvarohové směsi.

8. Nakonec poklademe opět vrstvu plátků baget a posypeme 2 lžícemi třtinového cukru, aby nám povrch hezky zkaramelizoval.

9. Pečeme v Remosce 45-50 minut.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno