Pažitka
Název:

Žitné celozrnné perníčky – adventní kalendář


Žitné celozrnné perníčky – adventní kalendář


Ingredience:
Ingredience:
celozrnná žitná mouka430 g
vejce2 ks
med2 lžíce
krystalový cukr160 g
máslo120 g
perníkové koření1/2 lžíce
prášek do pečiva1/2 balíčku
Adventní kalendář - bílková poleva:
bílek1 ks
prosátý moučkový cukr150 - 200 g
citronová šťáva1 lžičk
Postup přípravy:

Recept na perníčky v mnohých rodinách koluje a předává se z generace na generaci. V té mojí se bohužel nic podobného nedochovalo, a tak každý rok pátrám po receptech a zkouším něco nového, nikdy to ale není ono, a tak i letos jsem se rozhodla pro něco dalšího. Věděla jsem jen, že chci zdravější verzi, a byla jsem tedy rozhodnutá pro žitnou mouku. Když jsem ji vzala do ruky, na pytlíčku jsem narazila na recept. Trošku jsem ho ještě ozdravila a.. a už nikdy nebudu dělat jiný! Perníčky jsou vynikající a už od začátku krásně měkké.

Vejce prošlehejte s rozpuštěným máslem a medem, přidejte kypřící prášek, koření a po částech zapracujte také mouku. Hotové těsto přikryjte mikrotenovou fólií a nechte jeden den odpočívat v lednici, aby se koření v těstě uvolenilo a rozleželo.

Druhý den teplem ruky zpracujte, vyválejte na plát silný přibližně 3mm a vykrajujte tvary. S těstem se dobře pracuje, nelepí a nepraská. Krásně si s ním poradila i moje tříletá dcera.

Budete-li chtít, aby měly perníčky pěknou barvu a lesk, potřete je před pečením rozšlehaným vajíčkem (já jsem vynechala). Pečte v troubě předehřáté na 180°C přiblině 5 – 10 minut, raději celý proces hlídejte. Jakmile začnou perníčky zlátnout, z trouby je vytáhněte, abyste je nevysušili.

Perníčky jsou po upečení měkké, poté na chvilku lehce ztvrdnou, ale za pár hodin jsou opět měkké a takto i vydrží. Pokud si budete chtít jejich měkkost pojistit, skladujte je v dóze s kouskem jablka.

Počet perníčků z této dávky neumím přesně stanovit, dělala jsem totiž tento adventní kalendář, ve kterém jsou hvězdičky různě veliké, a k němu mi ze zbytku vyšly ještě dva talíře klasických, které si malá sama ozdobila. Na pár plechů to ale určitě bude.

Adventní kalendář

Vykrajovátky ve tvaru různě velkých hvězdiček jsem tvořila perníčky, kterým jsem vždy na dvou stranách brčkem propichovala dírky, aby se daly pověsit na provázek.

Zdobila jsem bílkovou polevou. Šlehejte metličkou ručně, dokud nebude kašička natolik hustá, že když uděláte na linku párátkem tečku, zůstane držet tvar. Bude to chtít tak deset minut těžké ruční práce.

Hotové perníčky se zaschlou polevou jsem navázala na stuhu a pověsila. Každý den si Karolínka může jeden perníček vyvléknout a až do Ježíška si bude pochutnávat.

Recept jsem vytvořila pro kampaň #Santaclara, kterou Lidl Česká republika o letošních svátcích oslovuje svět s myšlenkou, že za tou pravou pohodou Vánoc není žádný nabubřelý břichatý Santa, nýbrž my – „obyčejné“ ŽENY A MÁMY – které pečeme cukroví, vyváříme laskominy, zdobíme rodinná hnízda a utahané po nocích balíme dárky. Žádná sebekrásnější dokonalost výzdoby vašeho bytu či přepychová tabule není ale zdaleka tak důležitá, jako Vy sama. Vy a Vaše rodina, pro kterou toto vše děláte. Myslete tedy také sama na sebe, odhoďte stres a starosti, nechte se inspirovat našimi tipy (věřím že i tento mezi ně bude patřit) a přepněte na POHODU. O té by totiž Vánoce měly být.

Dětská specifika:

  • Osobně nejsem zastáncem toho, aby dítě do 1 roku, které ještě nemá ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají".
  • Pokud odhlédnu od cukru a medu, není na perníčcích surovinově snad nic nevhodného i pro mladší děti.
  • U menších dětí bych raději zvolila mouku, která není celozrnná, nebo ji namíchala s bílou.
Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno