Pažitka
Název:

Žitno-špaldové dýňové sušenky s perníkovým kořením, kakaem a vlašskými ořechy

bez BKM - bezmléčné


Žitno-špaldové dýňové sušenky s perníkovým kořením, kakaem a vlašskými ořechy


Ingredience:
Ingredience:
špaldová mouka T630120 g
žitná mouk - jemně mletá80 g
žloutek1 ks
máslová dýně nastrouhaná najemno90 g
kakaový prášek - Troubelice1 lžička
perníkové koření1/2 lžičky
mandlové mléko2 lžíce
České Ghíčko Bio1 lžíce
Alsan bio (náhražka másla)50 g
vlašské ořechy - rozemleté46 g
datlový sirup1 a 1/2 lžíce
Postup přípravy:

Máme u nás mánii v podobě Bleska a Buráka. Od doby, co tatínek pustil Tomíkovi film o těchto autíčkách je doma mánie, mánie není ani tak po hlavním hereckém autíčku, ale po Burákovi kterého si prostě zamiloval. 
Motiv sušenek byl tedy určen předem CARS. 
Já jsem si rovnou vyladila těsto na perníčky, které připravuji na Vánoce a musím říct, že těsto na perníčky je na Vánoce jasné. Zároveň se mi hodilo zužitkovat máslovou dýni, její zásoby se začínají hromadit a myslím, že tyto sušenky jsou zatím v TOP špičce.

Odvážíme si mouku, nasypeme ji na pracovní podložku, uděláme důlek, do kterého přidáme nastrouhanou dýni, alsan, Ghí žloutek, kakaový prášek, perníkové koření, mandlové mléko, mleté ořechy a datlový sirup. Vypracujeme těsto, nenechávala jsem těsto odpočinout a rovnou jsem rozválela, nebylo zapotřebí přidávat mouku navíc. Záleží na tuku, který použijete. Z těsta vykrojíme požadované tvary, které vložíme na plech vystlaný pečícím papírem. Sušenky jsem pekla na 200°C přibližně 30 minut. Při pečení zkouším, jestli jsou sušenky hotové jednoduše, jednu si nadzdvihnu, a když je růžová, vyndám z trouby ven, případně když začnou růžovět na povrchu. Záleží, jak si je připravíte silné. Doporučuji vyšší kolem 0,5cm hlavně pokud chcete, aby byl obrázek pořádně vidět. Občas jsem si musela pomoci nožem, abych těsto vyndala, ale bez velkých obtíží. Pokud použijete obtiskávací razítka, nebude s těstem problém.


Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno