Pažitka
Název:

Žitný kvásek


Žitný kvásek


Ingredience:
Ingredience:
žitná chlebová mouka4 x 100 g
voda4 x 100 g
Postup přípravy:

Nebojte se, pojďte do toho, jde vlastně jenom o smíchání vody s moukou. Pokud se kvásek nezadaří, k žádné velké finanční ztrátě nedojde.

Den 1
Smícháme 100g vody a 100g žitné chlebové mouky, pořádně promíchám. Skleněnou nádobu přikryjeme fresh folií. Do fresh folie uděláme asi pět dírek nožem a necháme stát na lince do druhého dne.

Den 2
Kvásek se začal lehce nadzvedávat a začínají se dělat bublinky. Raději jsem ho přendala do větší skleněné nádoby. Přidala 100g žitné chlebové mouky a 100g vody, promíchala a zakryla folií. Můžete od začátku zrovna použít větší nádobu. 

Den 3
Asi po 12ti hodinách začne kvásek mohutně nabývat na objemu. Opravdu hodně vyskočí, objeví se velké bubliny. Jakmile začne viditelně padat, snědl všechen škrob v zrnu a je nutno ho dokrmit. Přidáme 100g vody a 100g žitné chlebové mouky.

Den 4
Gratuluji, kvásek je hotový a můžeme z něj péct.

Nebojte se, pojďte do toho, jde vlastně jenom o smíchání vody s moukou. Pokud se kvásek nezadaří, k žádné velké finanční ztrátě nedojde. Kvásek voní krásně po zkvašeném ovoci. Někdy v něm cítím jablka, jindy banány. Pokud ucítíte aceton (ředidlo), začněte s kváskem znovu.

Na začátek není nový kvásek tolik silný, takže je velmi pravděpodobné, že první Vaše chleby budou placáčky. Nenechte se však odradit a zkoušejte dál. Postupným novým a novým rozkvašováním nabere kvásek na síle a chleby začnete mít výstavní. Nenechte se odradit prvními nezdary. U nás se domácí chleba snědl vždycky, ať měl tvar jakýkoliv. Pro povzbuzení jsem připojila fotku mého prvního chlebu.

Uchovávání kvásku v ledničce: Při každém rozkvašování kvásku na nový chleba, nezapomeneme odebrat lžíci kvásku a uskladnit ho v ledničce, v nádobě s nedošroubovaným víčkem, aby měl šanci lehce dýchat. Takto uskladněný kvásek vydrží zhruba týden. Před dalším pečením je potřeba tuto lžíci kvásku rozmíchat s vodou a moukou. A následně znova odebrat do lednice. Kvásek skladovaný v ledničce Vám vydrží roky.

Pokud si opravdu netroufáte na kvásek sami a přesto byste chtěli péct kváskový chleba, pak na stránkách http://www.pecempecen.cz je Kvásková mapa, kde se můžete mrknout, jestli Vám kvásek někdo v okolí není ochotný darovat. 

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Darja Hladíková

    zavřít okno