Ingredience: | |
treska | 4 porce (á 100g) |
špagety | 320 g |
menší uvařená řepa | 2 ks |
strouhaný parmazán | 2 hrsti |
velká cibule | 1 ks |
citron | 1 ks |
sušený česnek | 1 lžička |
voda z vaření špaget | 1 dcl |
himalájská růžová sůl | dle chuti |
bílý mletý pepř | dle chuti |
řepkový olej | dle potřeby |
Že růžová je jen pro holky? To zkuste vykládat mým klukům. Dnešní oběd přivítali s jásotem. A cože bylo dobrého? V hlavní roli řepa a parmazán.
Porce tresky zlehka osolíme a na pečícím papíru pečeme v troubě při 200 stupních asi 15 minut (já použila mraženou tresku v bločcích, takže jsem ji bez rozmrazení pekla zhruba 20 minut).
Před koncem každou porci posypeme parmazánem a necháme sýrovou krustu zezlátnout (ideálně pod funkcí gril).
Než budou rybky hotové, připravíme si růžové špagety.
Těstoviny uvaříme podle návodu v osolené vodě (nejlépe al dente).
Vařenou oloupanou řepu rozmixujeme spolu se šťávou z citronu, jednou hrstí parmazánu, sušeným česnekem, špetkou soli a pepře na pyré.
Ve velké pánvi či hrnci osmahneme na kapce oleje nadrobno posekanou cibuli dozlatova. Přidáme řepové pyré a špagety a prohřejeme. Pro krémovější konzistenci přilijeme ještě asi deci vody ze špaget a promícháme.
Jednotlivé porce těstovin posypeme "pro okrasu" zbylým parmazánem a korunujeme plátkem zlatavé ryby.
Poznámka:
Místo tresky použijte klidně jinou bílou rybu.
S řepou se netrapte a rovnou kupte vařenou loupanou vakuovanou, např. Lidl, Kaufland.
Pokud chcete jídlo výraznější, použijte čerstvý česnek. Sušený jsem zvolila kvůli dětem, a protože nás nenafukuje.
Těstoviny se lépe smíchají s řepovým pyré, pokud budete jednotlivé porce připravovat postupně, nicméně je to zdlouhavé, a pokud chcete jíst společně se zbytkem rodiny, budou první talíře s jídlem už pravděpodobně studené.
Podrobné info: