Pažitka
Název:

Znojemská omáčka s hovězím


Znojemská omáčka s hovězím


Ingredience:
Ingredience:
hovězí maso750 g
střední cibule2 ks
špek nebo slanina dle potřeby
sladkokyselé okurky3 ks
hořčice1 lžíce
hovězí vývar dle potřeby
nové koření5 kuliček
červená paprika špetka
hladká mouka dle potřeby
pepř špetka
sůl dle chuti
olej nebo sádlo trochu
Postup přípravy:

Znojemskou omáčku určitě všichni znáte, tak tady nebudu zbytečně dlouze rozepisovat, jak chutná. Dávám ji sem spíš pro začínající kuchaře, aby věděli, jak na to.

Špek nebo slaninu nakrájíme na klínky a dáme je na cca půl hodiny do mrazáku, lépe se nám s nimi bude maso špikovat. Do masa uděláme tenkým dlouhým nožem zářezy a vsuneme do nich špek. Maso je dobré svázat provázkem, aby pěkně drželo tvar. Osolíme a opepříme ze všech stran. V hrnci rozpálíme olej nebo sádlo a maso na něm ze všech stran dohněda opečeme a vyjmeme. Pak uděláme základ na omáčku. Pokrájenou cibuli a zbytek špeku orestujeme pozvolna dohněda, pak přidáme polovinu na nudličky nakrájených okurek, hořčici a také orestujeme. Zaprášíme moukou, chvilku mícháme, pak přidáme papriku a nové koření a zalijeme asi půllitrem vývaru. Dobře rozmícháme a vrátíme zpět maso. Přiklopíme a dusíme 1,5 hodiny doměkka. Podle potřeby podléváme vývarem. Nakonec přidáme zbylé pokrájené okurky a prohřejeme, dochutíme.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno