Ingredience: | |
zvěřinový ořez | 500 g |
houby lišky | 1 větší hrst |
smetana na vaření | 150 ml |
velká cibule | 1 ks |
majoránka | 2 lžičky |
jalovec | 5 kuliček |
máslo | 1 kousek |
vývar | 3/4 litru |
sůl | 1 špetka |
pepř | 1 špetka |
Liška obecná patří mezi naše nejpopulárnější houby. Roste hojně ve všech lesích, především jehličnatých. Bývá velice zřídka napadána hmyzem a pro svoji tužší konzistenci je velice dobře uchovatelná. Někde se jí říká pro svoji žlutou barvu "kuře" nebo "kuřátko".
Maso nakrájíme na kostky.
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme maso, osolíme, okořeníme a orestujeme, aby se maso zatáhlo.
Poté podlijeme trochou vývaru a dusíme na mírném ohni asi 3/4 hodiny.
Průběžně podléváme vývarem.
Po uplynutí této doby přidáme lišky a po 10ti minutách smetanu a rozemnutou majoránku.
Zahustíme světlou jíškou, dochutíme a provaříme.
Podáváme s těstovinami nebo knedlíkem.