Pažitka
Název:

Domácí balkánský sýr


Domácí balkánský sýr


Ingredience:
Ingredience (na cca 350g sýru):
plnotučné čerstvé mléko2 l
citronová šťáva nebo 50ml vinného octa80 ml
syrovátka500 ml
růžová sůl75 g
Postup přípravy:

Když jsem úspěšně zvládla výrobu domácího čerstvého sýru, balkán byl další na řadě. A je to úplně easy. V podstatě uděláte várku čerstvého sýru a pak ho naložíte do slaného nálevu. Už se těším na první "šopák".

Z mléka a syřidla (citronová šťáva nebo ocet) vyrobíme čerstvý sýr (recept najdete ZDE). Pokud použijete jako syřidlo citron, ucítíte trošku jeho chuť i v hotovém výrobku.

Tentokrát ale okapanou sýřeninu v plátýnku napěchujeme do obdélníkové formy, zatížíme a necháme lisovat v lednici 12 hodin. 

Poté bloček naložíme do nálevu, který připravíme rozpuštěním soli v syrovátce (použijeme tu z přípravy čerstvého sýra).

Takto se sýr "marinuje", zraje a zároveň skladuje. 

My konzumovali po dvou dnech a byl výborný.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno