Ingredience (na cca 350g sýru): | |
plnotučné čerstvé mléko | 2 l |
citronová šťáva nebo 50ml vinného octa | 80 ml |
syrovátka | 500 ml |
růžová sůl | 75 g |
Když jsem úspěšně zvládla výrobu domácího čerstvého sýru, balkán byl další na řadě. A je to úplně easy. V podstatě uděláte várku čerstvého sýru a pak ho naložíte do slaného nálevu. Už se těším na první "šopák".
Z mléka a syřidla (citronová šťáva nebo ocet) vyrobíme čerstvý sýr (recept najdete ZDE). Pokud použijete jako syřidlo citron, ucítíte trošku jeho chuť i v hotovém výrobku.
Tentokrát ale okapanou sýřeninu v plátýnku napěchujeme do obdélníkové formy, zatížíme a necháme lisovat v lednici 12 hodin.
Poté bloček naložíme do nálevu, který připravíme rozpuštěním soli v syrovátce (použijeme tu z přípravy čerstvého sýra).
Takto se sýr "marinuje", zraje a zároveň skladuje.
My konzumovali po dvou dnech a byl výborný.
Podrobné info: