Domácí čerstvý sýr zpět

Ingredience:
čerstvé plnotučné mléko2 lčerstvě vymačkaná citronová šťáva80 mlrůžová sůl1 lžička
uzená mletá paprika1 lžíce
čerstvé plnotučné mléko 2 l, čerstvě vymačkaná citronová šťáva 80 ml, růžová sůl 1 lžička, uzená mletá paprika 1 lžíce

Příprava

Už Vás "nudí " domácí lučina? Zkuste tento podobně na přípravu nenáročný čerstvý sýr. Recept od Tescoma kuchyně.

Mléko zahřejeme na 92 stupňů a odstavíme. 
Za stálého míchání pomalu přiléváme citrónovou šťávu (množství je přibližně ze 3 citrónů). Místo citrónové šťávy lze použít 50ml vinného octa.
Přikryjeme poklicí a necháme 30-60 minut působit. V mléce se mezitím vysráží kousky sýřeniny. 
Cedník vysteleme plátýnkem nebo plenou, postavíme ho do nějaké prázdné nádoby a obsah hrnce do něj vylijeme. Zachycenou syrovátku nevylévejte. Upečte z ní třeba perník (recept na blogu).
Sýřeninu nechte asi 30 minut odkapat, promíchejte se solí (popř. přidejte i jiné koření nebo bylinky), plátýnko stáhněte a přendejte do "udělátka" od Tescomy. 
Já formu nemám, takže jsem použila dětský kyblík s dírkami na dně. Teď je třeba něčím bochánek zatížit, třeba kilem soli apod. Nechte takto lisovat hodinu při pokojové teplotě a poté ještě nejlépe 24 hodin v lednici.
Hotový sýr potřete mletou paprikou, nebo obalte v bylinkách či sekaných oříšcích.

2016-05-18 Předkrmy

Poznámka

Z uvedených surovin připravíte cca 370 g sýru. Inspirovala jsem se na webu novaplus.nova.cz.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI