Ingredience: | |||||
čerstvé plnotučné mléko | 2 l | čerstvě vymačkaná citronová šťáva | 80 ml | růžová sůl | 1 lžička |
uzená mletá paprika | 1 lžíce |
Už Vás "nudí " domácí lučina? Zkuste tento podobně na přípravu nenáročný čerstvý sýr. Recept od Tescoma kuchyně.
Mléko zahřejeme na 92 stupňů a odstavíme.
Za stálého míchání pomalu přiléváme citrónovou šťávu (množství je přibližně ze 3 citrónů). Místo citrónové šťávy lze použít 50ml vinného octa.
Přikryjeme poklicí a necháme 30-60 minut působit. V mléce se mezitím vysráží kousky sýřeniny.
Cedník vysteleme plátýnkem nebo plenou, postavíme ho do nějaké prázdné nádoby a obsah hrnce do něj vylijeme. Zachycenou syrovátku nevylévejte. Upečte z ní třeba perník (recept na blogu).
Sýřeninu nechte asi 30 minut odkapat, promíchejte se solí (popř. přidejte i jiné koření nebo bylinky), plátýnko stáhněte a přendejte do "udělátka" od Tescomy.
Já formu nemám, takže jsem použila dětský kyblík s dírkami na dně. Teď je třeba něčím bochánek zatížit, třeba kilem soli apod. Nechte takto lisovat hodinu při pokojové teplotě a poté ještě nejlépe 24 hodin v lednici.
Hotový sýr potřete mletou paprikou, nebo obalte v bylinkách či sekaných oříšcích.
Z uvedených surovin připravíte cca 370 g sýru. Inspirovala jsem se na webu novaplus.nova.cz.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI