Články
Jak na kapra

Mám pro vás pár praktických tipů a triků jak na kapra.

A to jak na jeho přípravu, jak předejít nelibé "vůni" rybiny, potíže se smaženým kaprem a cholesterolem, nebo co se zbývajícími porcemi usmaženého kapra.

3.1.2019 Vendula Špetlíková z blogu Vaříme s Vendy více info
Jak na makronky

Skoro rok jsem měla rozepsaný článek/tutoriál "jak na makronky" a pořád váhala, jestli ho dokončit. Nepřijdu si na to úplně nejpovolanější, žádná makronková královna či přebornice. Taky se mi zdá, že je takových návodů na internetu poměrně dost. Navíc se mi při jeho psaní těžko hledala slova, chtěla jsem se podělit o svoje poznatky a zkušenosti, přitom jsem bojovala s tím, jak to napsat srozumitelně a aspoň trochu stručně, takže jsem to pořád odkládala. Nakonec jsem se rovnou zeptala vás, mých čtenářů, co mě sledujete i na IG a FB, a moc děkuju za komentáře i podporu - tutoriál je nakonec tady. Stručný tedy zrovna není, srozumitelný snad ano, užitečný? To uvidíme. Proseděla jsem nad ním celý nedělní večer, protože jsem ho prostě chtěla stihnout do konce víkendu, jak jsem slíbila, a ještě pořád má spoustu nedostatků (min. musím doplnit odkazy, možná upravit fotky a stoprocentně si ho ještě tak desetkrát přečíst), ale je tu a za každou odezvu budu moc ráda.

A teď to hlavní, co chci na začátku říct! I když vám makronky nejdou a nejdou, navzdory všem pokusům, návodům, tipům a blbuvzdorným radám (můj tutoriál nevyjímaje), nevzdávejte to!! Protože 1) makronky jsou prostě potvory a 2) nikdo není dokonalý a ani makronky nemusí být a 3) jsou strašně dobrý, i když vizuálně je to třeba bída. Když si vzpomenu na všechna ta rozteklá kolečka, nizoučké placky, popraskané vršky, duté skořápky a k podložce přilepené spodky...

PS: Narozdíl od jiných dezertů jsou v podstatě nenáročné na suroviny, jejich výčet je až směšně krátký - mandlová mouka (dnes běžně k sehnání na internetu i v obchodech, nebo si ji můžete umlít sami z mandlí), cukr a bílky. Zato jejich příprava může být pěkným oříškem. Obecně existují dvě metody, jak na makronky, - tzv. francouzská a italská. Ta francouzská se mi nejdříve zdála jednodušší, protože nevyžaduje cukrový rozvar, ale brzy jsem zjistila, že se dá taky snáze pokazit (nedostatečně vyšlehat/přešlehat sníh, přemíchat makronkovou hmotu atd). Na blogu ji najdete taky (makronky s bílou čokoládou a vanilkou), tady se ale budu věnovat té italské. I když je v postupu pár kroků navíc, s trochou praxe budete mít makronky hotové raz dva.

3.10.2018 Kateřina Šišková z blogu Na vidličku více info
Tipy na recepty z medvědího česneku

Taky prahnete na jaře po všem, co je zelený? Takže bylinky, pažitka, kopřivy (i na ni už chystám pár tipů). Přiznám se, že česnek znám jen pár let, asi nejsem dost in. Trochu to nechápu, že u nás na vsi ho lidi nepoužívají. Jak je to u vás, je to hit jako v Praze, že je mi to až trapný vůbec něco o česneku publikovat nebo naopak myslíte, že o něm ještě všichni ve vašem okolí neví?

9.4.2018 Iva Baltaretu z blogu DIY projekty více info
Jak na domácí těstoviny

Čerstvé těstoviny mají v italské kuchyni už dlouholetou historii. Hospodyňky si předávají tradice z generace na generaci a především umění vytvořit ty nejlepší těstoviny s pomocí válečku a poctivé ruční práce. Dnešní doba nám nabízí už spoustu šikovných kuchyňských pomocníků, díky kterým nám příprava těsta zabere mnohem méně času a zbyde nám tak více času třeba sklenku dobrého italského vína, které bývá skvělým společníkem při vaření.

15.3.2018 Zuzana Miličková / Angelis z blogu I love Italy více info
Tibetská houba - kefírová kultura

Kefír je nápoj vyrobený kvašením pomocí kefírové kultury. Existují dva druhy. Jeden se živí laktózou (tibetská houba), tedy mléčným cukrem a ten druhý (tibetské krystaly) cukrem, ovocem. Jedná se o společenství (kolonie) různých druhů kvasinek a bakterií velmi prospěšných pro naše zažívání a imunitu. Pěstuju si obojí, v tomto příspěvku se budu ale věnovat pouze tibetské houbě.

13.3.2018 Andrea Ruňaninová z blogu Apiastrum více info
Tak trochu od všeho na jednom talíři aneb moje srdcovka Buddha bowls

Určitě jste o nich už slyšeli. Nebo neslyšeli, ale možná si tato populární jídla dáváte už léta. Já jsem je milovala ještě před tím, než jsem zjistila, že to má nějaký název. A důvod je prostý. Zbožňuji, když mám na talíři více druhů jídla a můžu je libovolně míchat a kombinovat. A nemusím si pak vybírat jen jedno, ale uspokojit nejen nejrůznější chutě, ale především naplnit nutriční potřebu mého těla.  Ano, řeč je o Buddha bowls, které poslední dobou ovládly nejen instagram, ale také různé restaurace a kdejakou kuchyň. Že jste o nich ještě neslyšeli? Tak čtěte dál.

7.3.2018 Kateřina Váňová z blogu Histaminová Kašulka více info
Ricotta - tajemství její chuti

Ricotta je v Itálii velmi oblíbenou surovinou používanou na řadu vybraných receptů, jak slaných tak i sladkých. Mylně se ricotta považuje za sýr, jedná se o mléčný výrobek, který se vyrábí ze syrovátky (tekutina, která vzniká právě při výrobě sýra). Její kvalitu ovlivňuje především použité mléko, které může být kravské, ale existují varianty i z ovčího, kozího nebo z bůvolího mléka. Již staří Římané si vychutnávali tuto italskou delikatesu!

21.2.2018 Zuzana Miličková / Angelis z blogu I love Italy více info
RAW kompot

Nevím, zda se to dá vůbec nazvat kompotem. Spíš je to taková vitariánská zavařenina. Bez cukru, bez nálevu, prostě jen tak. Jde o velmi elegantní, bezpracný a rychlý způsob, jak kvalitně uchovat sezónní, zejména bobulové, ovoce. A to bez jakýchkoliv přidaných látek a v RAW kvalitě!

Na tuto metodu jsem natrefila asi před rokem (Vladimir Megre-Anastasia) a hned jsem si říkala, že to musím zkusit, že na tom něco bude. A taky že je! Světe div se, ono to opravu funguje! Takže jsme teď pár dnů snídali kaši s vlastním, čerstvým ovocem ze zahrady.

31.1.2018 Andrea Ruňaninová z blogu Apiastrum více info
Klíčení řeřichy

Získejte velice jednoduchým způsobem vlastní čerstvou potravinu s vysokou nutriční hodnotou všech potřebných živin (vitamínů, enzymů, minerálů), které jsou zároveň lehce stravitelné. To vše za minimum peněz. Tento malý zázrak se jmenuje naklíčená řeřicha.

24.1.2018 Šárka Orságová z blogu Ze života naší kuchyně více info
Nejlehčí krém na cukroví

Cukroví se dá péct docela dlouho dopředu, nicméně slepování je vhodné udělat až těsně před Vánoci.

29.11.2017 Šárka Orságová z blogu Ze života naší kuchyně více info
Jáhly

Jáhly jsou loupané proso. Proso je obilnina pocházející z Číny, která se u nás pěstuje v teplých  a suchých oblastech. Semena - plody jsou malé žluté kuličky v průměru asi 1 mm. Pokrmy z jáhel jsou lehce stravitelné a přitom velmi výživné a syté.

21.11.2017 Jitka Matěchová z blogu Na vlně chuti více info
Domácí "vegeta" se smilem italským

Bez glutamátů, případně i bez soli, pouze s tím, co vám chutná a voní. Smil je bylinka vonící jako polévkový bujon (na obrázku ty stříbrné větvičky). Letos ho mám dost, takže padlo na něj, ale použijte klidně i jiné aromatické bylinky. Směs používám na dochucení všeho jako polévky a omáčky, karbanátky, směsi...

14.11.2017 Andrea Ruňaninová z blogu Apiastrum více info
zpět na home stranu
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI