Články
Čaj z popence

Kluci mají momentálně oba vyšší teplotu a pokašlávají. Přidala se k tomu nechuť k jídlu, a tak jsem zvolila bylinkový čaj z popence, pro svou všestrannost.

5.4.2022 Andrea Ruňaninová z blogu Apiastrum více info
Fialkový ocet

Fialky natrháme dopoledne, když nejsou květy už mokré. Po dešti nevoní pozor na to! Hlavně v čistém prostředí. Pokud máte na zahradě plantáže jako já není co řešit. Mám jich tu tolik, že se snažím z nich každým rokem něco vyzkoušet. 

5.4.2022 Andrea Ruňaninová z blogu Apiastrum více info
3x valentýnské pohoštění hotové za pár minut

Slavíte, nebo neslavíte Valentýna? My moc ne, ale na hezký společný večer si čas najdeme. Dáme si víno, nebo míchaný drink a k tomu připravíme pár chuťovek. Tyhle jsou nejoblíbenější (a nejrychlejší). 

15.3.2022 Iva Baltaretu z blogu DIY projekty více info
Letní grilování: 8 variant na skvělé domácí hamburgery

Domácí hamburgery jsem připravovala na uvítanou klukům z tábora. Rovnou jsem je nafotila a sepsala pár tipů, co jsem kde sesbírala a ochutnala, aby byly hezky pohromadě nejen pro mě, ale i pro vás.

15.3.2022 Iva Baltaretu z blogu DIY projekty více info
Přepuštěné máslo v pomalém hrnci (od 1 roku)

Hodně teď frčím na receptech z pomalého hrnce a na toto téma také připravuju kuchařku. Většina receptů v ní bude unikátních, určených jen pro knihu, ale u ghíčka jsem se rozhodla udělat výjimku a recept vám přidat i sem na blog. A to proto, že na jeho výrobu se stále dokola ptáte a je to zároveň jedna z věcí, kterou lidé připravují mezi prvními poté, co si tento spotřebič pořídí. Důvod je jednoduchý – máslo v pomalém hrnci nepotřebuje žádný dozor, a přesto se nepřipálí. Ono to ostatně platí pro všechna jídla, která se v něm připravují. Je to prostě zázrak moderní kuchyně. 

18.10.2021 Barbora Charvátová z blogu Máma v kuchyni více info
Pomalý hrnec a vše, co jste o něm potřebovali vědět ...

Propadla jsem kouzlu pomalého vaření. A to tak moc, že 22. 3. 2021 mi vychází kuchařka s názvem LOUDAVÉ VAŘENÍ, která je určená právě pro pomalé hrnce. Před pár dny jsem zveřejnila takovou úplně obyčejnou a nevinnou fotku, na které byly oba moje pomalé hrnce v akci. A vás to strašně zaujalo, začali jste psát a ptát se na všechny možné otázky okolo pomalého vaření, zkrátka vás to nadchlo tak, jako mě. A tak jsme se s vydavatelem domluvili, že z kuchařky exkluzivně uvolníme celou kapitolu, která se věnuje právě všem otázkám okolo loudání. Já vám ji ještě doplním o další informace, abyste věděli, jaké jsou benefity pomalého vaření, podle jakých kritérií si hrnec vybrat či kolik jeho provoz stojí. Pokud máte plnou hlavu podobných otazníků, čtěte dále. 

18.10.2021 Barbora Charvátová z blogu Máma v kuchyni více info
Sám sobě barmanem: Takhle se dělá dobré mojito

Asi znáte ty letní večerní chvilky, kdy si sednete na terasu, na balkon nebo aspoň otevřete všechna okna, odhodíte mikiny a svetry, nohy umístíte do zvýšené polohy, chytnete za ruku osobu vám blízkou a sborově si řeknete, že by to chtělo něco chladivého do sklenky. Srkání brčkem nikdy nezní tak dobře, jako při pohledu na řvoucí západ slunce (ok, možná ještě v Karibiku u bazénu, jehož zadní stěna plynule splývá s mořem). A když konečně padne rozhodnutí, že hlasování vyhrálo mojito, neboť suroviny na přípravu má v létě každý doma po ruce, na zahradě a v příručním baru, zbývá vyřešit zdánlivě snadnou otázku, jak z těch čtyř požadovaných surovin vytřískat co nejlepší nápoj. Čili, jak vlastně zní recept na dobré mojito.

18.3.2021 Jana Florentýna Zatloukalová z blogu Kuchařka pro dceru více info
Hummus a kouzla s ním podle Flo

Hummus se díky velké vlně zájmu o luštěniny a vegetariánská jídla stal dostatečně populárním jídlem i v tuzemských gastronomických vodách, abych ho mohla bez nějakého velkého naparování publikovat i na těchto stránkách.

Pokud jste slovo hummus nikdy neslyšeli a nevíte, o co jde, představte si ho jako skvěle ochucenou pomazánku z rozmixované vařené cizrny. Hummus se však nemaže na chleba, ale spíš se v něm kousky pečiva typu pita chleba namáčejí, případně se v něm dají skvěle koupat kousky čerstvé zeleniny.

Kromě chuti a snadné přípravy je na hummusu obzvlášť chvályhodné, že jak pečivu, tak i zelenině při namáčení několikanásobně zvyšuje výživovou hodnotu a vcelku uspokojivě uspokojuje hlad.

Když si koupíte konzervovanou cizrnu, za pět minut nemáte v kuchyni co dělat (a za dalších pět minut nemáte co dělat ani u stolu, ale to už je ta část příběhu, o které se ve slušně vychované společnosti a na slušném blogu obvykle mlčí).

Ale jak asi tušíte, i docela obyčejná jídla se dají vylepšit nevídaným způsobem, když si o nich člověk něco zjistí a trochu upraví postup přípravy. Takže tady je pár postřehů z kuchařského života horních deseti procent lidí, kteří si vaří nejlíp.

18.3.2021 Jana Florentýna Zatloukalová z blogu Kuchařka pro dceru více info
Recept na kuskus podle Flo, díky kterému už nikdy nebudete vařit jiný

Pokud hledáte ten nejlepší recept na kuskus, už dál nehledejte. Zde najdete všechno – krok za krokem vysvětlený postup základní přípravy, vypilovaný k dokonalosti, a nakonec přidám i spoustu inspirace, kam a jak kuskus použít.

Kdo mě už nějakou dobu sledujete, moc dobře znáte mé tajné těstovinové úterky. A kdo nevíte, shrnu vám to do jedné věty: každé úterý vařím k večeři těstoviny v jakékoli z jejich tisíce podob. Vzhledem k neomezeným možnostem si u nás doma nikdo ničeho podezřelého nebo systematického na talíři nevšiml, dokud jsem se sama nenapráskala. Následnou vzpouru jsem zvládla se ctí a velkou, výhružně vztyčenou vařečkou, takže na těstovinové úterky se u nás doma zase rychle zapomnělo. Tedy – zapomněli všichni, kromě mě!

Snadným řešením mých těstovinových úterků je kuskus. Když obzvlášť nestíhám, mám díky němu uvařeno za deset minut, ať za okny zuří zimní vichřice nebo se roztéká asfalt (mohu-li tedy mluvit obecně, protože naše lesní – polní – luční cesta se asfaltu jen tak nedočká). Každopádně čím víc se počasí dá nazvat jako letní, tím častěji zařazuji kuskus na jídelníček i mimo své vyhrazené úterky.

18.3.2021 Jana Florentýna Zatloukalová z blogu Kuchařka pro dceru více info
Rychlý knedlík z mikrovlnky neboli desetiminutový vyprošťovák podle Flo

Pokud je pro vás pomyšlení na domácí knedlík žánrem z kategorie hororů, thrillerů, sci-fi nebo utopistických románů, pevně věřím, že vám tento recept ukáže cestu zpátky do pohádky. Naučím vás vyprošťovací hrníčkový knedlík z mikrovlnky.

Vzniknul tak, že jsem recept na knedlík tak dlouho minimalizovala a upravovala a zjednodušovala, až z něj vzniklo něco zcela bezpečného, rychlého a spolehlivého. Umí dokonce vytrhnout trn z paty.

Poradíte si s ním, i když máte za deset minut podávat večeři. Jeho příprava je rychlejší než cesta do obchodu, byť by vám před domem poblikávala vietnamská večerka.

18.3.2021 Jana Florentýna Zatloukalová z blogu Kuchařka pro dceru více info
Jíška - všechno, co jste o ní chtěli vědět, ale báli jste se zeptat

Jíška vypadá jako kuchařský úkrok stranou. Když chcete něco zahustit jíškou, musíte vytáhnout čistý kastrůlek, nechat do něj vklouznout trochu másla, zpěnit v něm mouku a teprve když vznikne jíška, můžete ji použít do vaší hlavní kuchařské tvorby.

Takže se logicky nabízí otázka, jestli by to nešlo nějak jednodušeji. Bez míchání, hlídání, zašpiněného kastrůlku a metličky.

Už se objevilo mnoho zlepšováků, jak dostat mouku do jídla jinak. Jenomže všechny tyhle zlepšováky jídlo spíš kazí a následně vyvolávají dojem, že zahuštění moukou je něco nedobrého, špuntózního, nežádoucího a nedietního.

Dnes vám proto řeknu úplně všechno, co o jíšce vím, a věřím, že ji nejenže vezmete na milost, ale dokonce se před ní začnete sklánět v hluboké kuchařské úctě. Jíška totiž opravdu není bezduché přidávání kalorií, tuku a bílé mouky do jídla.

Jíška posune vaše vaření na úroveň, kdy budete vědět, že to, co dáváte na talíř, je dokonalé a žádá si velmi hlasitou pochvalu.

18.3.2021 Jana Florentýna Zatloukalová z blogu Kuchařka pro dceru více info
bazalkové pesto, které neztrácí zelenou barvu

Sklizeň bazalky právě začíná. A tedy i sezóna pesta. Vím, že receptů na bazalkové pesto se potuluje po světě celá tlupa a že některý z nich se už určitě ukázal i u vás. Neškodí však mít po ruce spolehlivé poměry surovin a k tomu pár rad, jak to udělat, aby pesto zůstalo zelené a nešedlo skladováním. Případně, jak ho uskladnit pro zimní měsíce.

18.3.2021 Jana Florentýna Zatloukalová z blogu Kuchařka pro dceru více info
zpět na home stranu
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI