Sám sobě barmanem: Takhle se dělá dobré mojito

Sám sobě barmanem: Takhle se dělá dobré mojito zpět

Asi znáte ty letní večerní chvilky, kdy si sednete na terasu, na balkon nebo aspoň otevřete všechna okna, odhodíte mikiny a svetry, nohy umístíte do zvýšené polohy, chytnete za ruku osobu vám blízkou a sborově si řeknete, že by to chtělo něco chladivého do sklenky. Srkání brčkem nikdy nezní tak dobře, jako při pohledu na řvoucí západ slunce (ok, možná ještě v Karibiku u bazénu, jehož zadní stěna plynule splývá s mořem). A když konečně padne rozhodnutí, že hlasování vyhrálo mojito, neboť suroviny na přípravu má v létě každý doma po ruce, na zahradě a v příručním baru, zbývá vyřešit zdánlivě snadnou otázku, jak z těch čtyř požadovaných surovin vytřískat co nejlepší nápoj. Čili, jak vlastně zní recept na dobré mojito.

Slovo vytřískat není zas tak daleko od pravdy. K dispozici máte jen pár lístků máty, třetinku limetky, lžičku třinového cukru, panáka karibského rumu a velkou sklenici vody a ledu. Z těch pár surovin máte za úkol udělat nápoj, který bude mít poměrně výraznou chuť. Vzpomeňte si, jak jste se tuhle těšili na mojito a místo toho jste na dně sklenky míchali brčkem nerozpuštěné krystalky cukru jako o život, aby to vůbec nějak chutnalo.

Shrnuto a podtrženo: technika přípravy dělá dobré mojito dobrým mojitem. Vlastně by se dalo říct, že je úplně vším.

Měla jsem to štěstí, že mě učil mojito připravovat člověk z barmanského oboru. Pokud chcete vědět, co mi tenkrát vtloukl do hlavy, ráda se o know-how podělím. Výměnou za to, že mi dáte vědět, jak vám tohle mojito osvěžilo léto.



Mojito: recept začíná přípravou všech surovin.

Stejně jako v kuchyni, i na baru je příprava důležitá. Odhadněte, kolik mojita za večer budete chystat, a nachystejte si suroviny na všechny drinky najednou. Jinak se zbytečně zaseknete čištěním a krájením a přestane vás to bavit dřív, než umícháte třetí drink.

  • Mátu nejprve na chvíli namočte do studené vody, nechte odmočit případné nečistoty, vyjměte a osušte. Skvěle se na to hodí salátová odstředivka. Beztak ji máte celé léto po ruce. Pak otrhejte lístky máty do misky vyložené vlhkou papírovou utěrkou a další vlhkou papírovou utěrkou mátu přikryjte. Takto vydrží v lednici i několik hodin, pravděpodobně i do druhého dne.
  • Limetky pořádně omyjte a odřízněte jim „prdelky“, čili oba dva konce. Prý se podle toho pozná dobrý barman od špatného. A dobrý barman, ten takhle ořezává všechny citrusy. Limetky po provedené obřízce nakrájejte po délce na šest segmentů. Uložte do misky, přikryjte fólií a taky nechte v lednici.
  • Ledová tříšť je pro mojito lepší, než ledové kostky, ale jde to s obojím. Budete jich potřebovat hodně, zhruba 6-8 kostek ledu na sklenici mojita nebo ekvivalent ledové tříště, takže zapomeňte na domácí tvořítka na led nebo jednorázové sáčky, které naplníte vodou a necháte zmrznout do podoby kostek. Z nich je ledu zoufale málo, jeden sáček vystačí asi na dvě mojita. Zajeďte si na nejbližší benzínku a kupte si jeden pětikilový pytel s party ledem a jeden menší pytel s ledovou tříští. Zavřete do mrazáku a máte na celé léto vystaráno.
  • Rum vybírejte podle chuti. Do mojita patří bílý karibský rum z cukrové třtiny. Voní sladce a chutná nasládle, neobsahuje žádnou pachuť po destilovaném alkoholu ani žádná přidaná aromata. Ze známých, všude přítomných značek tyhle kritéria nesplňuje Bacardi, ale Havana club už ano. Na tuzemák ani nepomýšlejte. Nepatří do mojita a nemá co dělat ani v rumu s colou.
  • Cukr vezměte třtinový. Zůstaňme surovinami v Karibiku, kde řepná kampaň a její následné produkty nemají co dělat.
  • Na mojito potřebujete zvláštní dřevěný nástroj, tak zvané mačkátko. Je to vlastně jen dřevěný váleček, který má na jednom konci hrubou, zubatou plochu. Ta snadno rozdrtí limetky a mátové listy a vytáhne z nich to nejlepší pro mojito.
  • Brčka na mojito, stejně jako na jiné barové drinky, by měla být silnější. Průměr se udává kolem 8 mm. Taky není od věci, když do jedné sklenky dáte brčka dvě. Rychleji dostanete svůj dav do nálady. Jo a brčka s kloubem nechte dětem.
  • Voda v receptu se předpokládá perlivá. Můžete samozřejmě jít i do neperlivé verze, ale bublinky tu opravdu doporučuju. Ze všech vod nejperlivější je Dobrá voda perlivá. Pečlivě ověřeno. Má bublinek nejvíc a největších.



A teď, když máte připraveno, hurá na postup.

  1. Do vysoké sklenky vhoďte 6-8 lístků máty, dva segmenty limetky a zasypte vrchovatou lžičkou cukru. Několika šťouchy mačkátkem to společně ve sklence potrďte. Mačkátko vyjměte a položte stranou.
  2. Odměřte jeden velký panák rumu (čili 4 cl neboli 40 ml) a vlijte do sklenky na rozmačkané ingredience. Dlouhou lžičkou všechno míchejte asi půl minuty, až se cukr rozpustí. V tomhle se skrývá podstatná část tajemství dobré chuti.
  3. Základ na mojito zasypte ledem nebo tříští a dolijte perlivou vodou. Ozdobte především brčkem, případně kouskem máty nebo dalším, tentokrát nerozdrceným segmentem limetky.



Nealko mojito

Od alkoholické k nealkoholické verzi je to jen malý krůček. V druhém bodu postupu vyměníte panáka rumu za panáka perlivé vody. Musíte totiž cukr s něčím rozmíchat a rozpustit.



Jahodové mojito a jiné ovocné odbočky

Ať už děláte alko nebo nealko verzi ovocného mojita, musíte si ovoce očistit a připravit předem ve fázi, kterou jsem nazvala příprava. Jakmile začnete do sklenky přidávat led, nasypte do ní i pár kousků ovoce. Nemusíte ovoce drtit společně s limetkami, nevypadá to úplně dobře. Brčko pak zaměňte za lžičko-brčko, nebo jak se ta věc s rozšířeným koncem pro vylovení kousků ovoce jmenuje. Případně obyčejné brčko doprovoďte dlouhou lžičkou.



Grilované mojito

A pokud jste nyní připraveni na extra vychytávku, zde je ještě můj letošní recept na grilované mojito. Odladila a připravila jsem ho poprvé pro foodblogerský piknik, který pořádala Jana z webu popecenicko.cz. Oficiálně ho nyní zařazuju mezi rodinné poklady a nezbytnost každého léta. Vy můžete taky.
  

Suroviny

  • 6-8 lístků máty
  • 1 lžička třtinového cukru
  • třtinový cukr na obalení (viz postup)
  • 2/6 limetky (viz krájení limetky v článku)
  • 4 cl bílého karibského rumu
  • led
  • perlivá voda

Postup

  1. Segmenty limetky obalte ze všech stran v třtinovém cukru a zprudka a taky ze všech stran ogrilujte na roštu rozpáleného grilu. (Doporučení: cukr zkaramelizuje a část se ho připálí na rošt, raději tedy celou akci uskutečněte na roštu, který lze následně umýt nebo dát do myčky)
  2. Grilovanou limetku nechte vychladnout.
  3. Do vysoké sklenky vhoďte 6-8 lístků máty, dva segmenty grilované limetky a zasypte vrchovatou lžičkou cukru. Několika šťouchy mačkátkem to společně ve sklence potrďte. Mačkátko vyjměte a položte stranou.
  4. Odměřte rum a vlijte do sklenky na rozmačkané ingredience. Dlouhou lžičkou všechno míchejte asi půl minuty, až se cukr rozpustí.
  5. Zasypte ledem nebo tříští a dolijte perlivou vodou. Ozdobte především brčkem, případně kouskem máty nebo dalším, tentokrát nerozdrceným a negrilovaným segmentem limetky.

Autor článku:

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI