Letní grilování: 8 variant na skvělé domácí hamburgery

Letní grilování: 8 variant na skvělé domácí hamburgery zpět

Domácí hamburgery jsem připravovala na uvítanou klukům z tábora. Rovnou jsem je nafotila a sepsala pár tipů, co jsem kde sesbírala a ochutnala, aby byly hezky pohromadě nejen pro mě, ale i pro vás.

Masový hamburger
 
Tradičně je hamburger samozřejmě z hovězího masa, máte několik možností, jak získat mleté maso:
– Koupit již umleté a připravené – já často využívám kvalitní masa z Rohlíku, hezkou nabídku mívají i v Globusu, nebo třeba Lidlu
– V masně si nechat umlít vybrané maso – takto se to dělalo dříve, jen nevím, zda v každé prodejně jsou schopní vámi vybrané maso umlít. Za zeptání nic nedáte a aspoň budete vědět pro příště. 
– Jestli hamburgry fakt milujete, pořiďte si nějaký mlýnek na maso
 
Jak připravit maso a jak ho správně opéct
  1. Já na hamburgery používám hovězí mleté maso, nechávám si ho umlít, případně kupuji mleté právě na Rohlíku. 
  2. Maso rozdělím na kousky asi 150 gramů, které prohnětu rukama, aby maso bylo kompaktní a pak vytvaruji do požadovaného tvaru.
  3. Lehce osolím, opepřím a rozpálím gril.
  4. Na každé straně lehce opeču – jen tak, aby zůstalo uvnitř růžové a šťavnaté. Pokud byste maso propekli, bude jako podrážka, vysušené a bude se třeba i rozpadat. 
  5. Sýr dávám také ještě na maso, které je na pánvi, aby byl hezky rozteklý. 
Tip od kuchařů: udělejte doprostřed masa důlek, aby se nevyboulil.  
Už před pečením si připravuji oblohu a bulky také nechávám rozkrojené pár vteřin chytit bronz na pánvi nebo grilu. Ty nepeču, ale kupuju. Opět mohu doporučit Rohlík, kde mají na výběr hned z několika. Jsou čerstvé a chutnají skvěle. Na vlastní nějak nemám časovou kapacitu, ani se mi nechce péct jen dvě hamburgerové bulky...



Varianty na hamburgery

  • Úplně nejtradičnější se slaninou, majonézou, kečupem, rajčátky, cibulkou a sýrem čedar. 
  • Výborně chutnají s cibulovou marmeládou, slaninou a čedarem, cibulovou marmeládu jsem jednou připravovala z Coly a byla výtečná. 
  • Doporučuju také s domácí tatarkou, listy salátu a okurkami. 
  • Další možnost je burger ala Asia – pro inspiraci můžete zajít do Street bistra na Korunní, kde mají hezky naložený a vypečený bůček, k tomu kořenová zelenina v zázvorovém dresinku, podávají s domácími chipsy. 
  • Jste nemasoví, nebo chcete občas zkusit veganskou alternativu? Připravte si veganské burgry: z řepy, luštěnin, nebo žampionů portobello.
  • Trochu české retro, ale s obalovaným sýrem je to také pochoutka. Sýr bude výtečný nejen s kečupem, ale i nějakým česnekovým dipem. 
  • Tresku obalte v mouce, vejci a rozdrcených lupíncích. Kombinujte s koprovým tzatziki.
  • K zlatavým cibulovým kroužkům se skvěle hodí tahle omáčka: 100 ml majonézy, 50 ml BBQ omáčky, stroužek česneku, čili paprička nadrobno – skvělá nejen do hamburgru, ale i jako dip k zelenině. 
 
Další tipy a odkazy, co se můžou hodit:
  • Burger z červené čočky nedávno na svém blogu připravila Kitchenette.
  • S mužem rádi chodíme na burgr do Regal burgr, které jsme poznali na Grape festivalu v Piešťanech. 
  • Pokud opravdu uvažujete o koupi mlýnku, pak vybírejte pečlivě, možná vám pak pomůže i nějaký slevový kupon třeba do Chefshopu. 
Jaký je váš oblíbený hamburger? 
 
 

Autor článku:

Fotogalerie
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI