Rychlý knedlík z mikrovlnky neboli desetiminutový vyprošťovák podle Flo

Rychlý knedlík z mikrovlnky neboli desetiminutový vyprošťovák podle Flo zpět

Pokud je pro vás pomyšlení na domácí knedlík žánrem z kategorie hororů, thrillerů, sci-fi nebo utopistických románů, pevně věřím, že vám tento recept ukáže cestu zpátky do pohádky. Naučím vás vyprošťovací hrníčkový knedlík z mikrovlnky.

Vzniknul tak, že jsem recept na knedlík tak dlouho minimalizovala a upravovala a zjednodušovala, až z něj vzniklo něco zcela bezpečného, rychlého a spolehlivého. Umí dokonce vytrhnout trn z paty.

Poradíte si s ním, i když máte za deset minut podávat večeři. Jeho příprava je rychlejší než cesta do obchodu, byť by vám před domem poblikávala vietnamská večerka.

Jak se z houskového knedlíku stane hrníčkový knedlík z mikrovlnky

Obtíže, se kterými se klasický kynutý houskový knedlík potýká, jsou dvojího druhu. Jednak je to zpracování kynutého těsta na nadýchané cosi, a pak je to vaření ve vodě, které vede k žádaným baculatým a kyprým tvarům, nikoli k rozpliznutí těsta.

Obojí se dá díky kuchařské logice a vymoženostem potravinářského a elektrotechnického průmyslu podstatně zjednodušit.

JAK OBEJÍT VAŘENÍ KNEDLÍKŮ VE VODĚ

Určitě jste zaregistrovali, že vaření knedlíků ve vodě není jediná možnost, jak knedlíky přivést do poživatelného stavu. Vývojová větev tepelné úpravy knedlíků se historicky ubírala zhruba takto:

vaření ve vodě –> vaření na páře –> vaření v ubrousku –> vaření ve fólii –> vaření v mikrotenovém sáčku –> vaření v hrnečku

rychlý knedlík z hrnečku

Každým dalším evolučním krokem se zvyšovala šance, že se knedlík nerozplizne ve vodě a že bude mít na závěr ideální kulatý tvar. Hrníčkový knedlík, jak jistě uznáte, je v tomto směru naprosto žádoucí optimum nezávislé na šikovnosti rukou a jejich občasném výstřelku v podobě šišoidu.


JAK NAKYPŘIT TĚSTO BEZ KYNUTÍ

Co se týká povahy těsta na houskové knedlíky, zde jsou podmínky úspěchu jasně dané hned od začátku. Pokud se správně nepostaráte o droždí, aby se úspěšně rozjelo kynutí, a pokud těsto dostatečně nepropracujete v míse, aby se probudil lepek a zaručil, že si těsto dokáže udržet nadýchanost a nepropustí ze svých spár bublinky vzduchu vzniklé při kynutí, žádáte tak vyšší kuchyňské mocnosti o nezdar.

Představa babičky s mísou v ruce, kterak vařečkou opisuje vzduchem svislé kružnice a každým průchodem skrz zadělané těsto ho povzbuzuje k žádoucím výsledkům, není v paměti národa nikterak neznámá. Občas se liší v hlavní roli, kdy za mísu sem tam usedl i spolupracující dědeček či vnučka, kterážto se kuchařskému umění měla přiučit. Dojem však zůstává stejný. Zadělávání na knedlíky je náročná ruční práce.

Proto existují i další druhy knedlíků, které na kynutí vyloženě netrvají. Jestliže ve sladkém pečení existují těsta třená, stejný princip se dá najít i u vařených knedlíků. Určitě si vybavíte knedlíky, do kterých přijde našlehaný sníh z bílků, tak to jsou přesně ony. A jestliže pokrok kuchařské vědy přinesl do kuchyní mnoha žen kypřicí prášek a radostné křepčení nad rychlými litými buchtami, vězte, že prášek do pečiva lze použít ke zkypření knedlíků též.

Tato evoluční větev pak vypadá následně.

hutný nekynutý knedlík –> kynutý knedlík –> knedlík nadlehčený sněhem z bílků –> knedlík s práškem do pečiva

jednoduchý knedlík s práškem do pečiva



JAK SE SVÉZT NA POKROKU DOBY

Na závěr musím zmínit i pokrok v kuchyňském vybavení. Zatímco kdysi dávno se vařilo pouze na sporáku, dnes umíme vařit i v parních hrncích, v parních troubách, dokonce se dá velmi rychle vařit i v mikrovlnce.

A teď si to dejte pěkně dohromady. Co může vzniknout, když se spojí poslední stádia všech vývojových větví? Co když se vezme knedlík vařený v hrnečku, knedlík s práškem do pečiva a mikrovlnný ohřev? Nemůže z toho být nic jiného, než bleskový hrníčkový knedlík z mikrovlnky. Knedlík, jehož příprava včetně vaření netrvá déle než 10 minut.


Recept na hrníčkový knedlík z mikrovlnky

Pokud mě sledujete delší dobu, tak víte, že mám ke kypřicímu prášku velmi rezervovaný vztah a jeho použití přirovnávám k sypání vegety do polívky z krásné čerstvé zeleniny.

Zatímco vegeta maskuje kuchařovu neznalost základních kuchařských technik a tudíž i neschopnost vytáhnout z použitých surovin dost chuti, prášek do pečiva kamufluje pekařovu neschopnost přivést těsto do nadýchaného stavu jiným, poněkud pracnějším, ale o to chutnějším způsobem. Jinými slovy zakrývá neznalost základních pekařských technik.

Jak vegeta, tak prášek do pečiva sice šetří čas a práci, ale přinášejí do jídla pachuť, která není žádoucí a která je pokaždé stejná, ať děláte, co děláte. Vždycky ji ucítíte a nikdy ji nezamaskujete docela. Vegeta mi kroutí kořen jazyka do ruličky a prášek do pečiva mi ho svírá trpkou až nahořklou pachutí. Čím déle vařím bez nich, tím víc jsem na ně citlivější. Takže pokud jste zvyklí je používat, počítejte s tím, že to trvá delší dobu, než si zvyknete na přirozenou chuť surovin bez nich a přenastavíte si chuťová očekávání.

NEVÝHODY HRNÍČKOVÉHO KNEDLÍKU

Když přijde na hrníčkový knedlík z mikrovlnky, i zde je prášek do pečiva pochopitelně rozpoznatelný a citlivé jazýčky ho snadno odhalí. Je to něco za něco. Knedlík hotový za deset minut, ale bez nároku na dokonalou jemnost a hebkost těsta.

K nevýhodám mého hrníčkového knedlíku patří ještě jedna důležitá okolnost. Je třeba ho sníst stejně rychle, jak rychle ho připravíte. Nedá se moc dobře uložit na zítřek a nedá se moc dobře ohřát. Jde to, ale není to úplně ono.

Pokud v sobě averzi vůči kypřicímu prášku nepřekonáte, já vás určitě přemlouvat nebudu. Naopak, dám vám snadné řešení, jak se mu vyhnout.

V receptu rozdělte vajíčka na bílky a žloutky. Žloutky použijte, jak je psáno, bílky vyšlehejte se špetkou soli na měkký, tvárný sníh, a použijte do těsta. Tahle trocha zašlehaného vzduchu knedlík odlehčí úplně v pohodě. Jen to pak není desetiminutový knedlík, nýbrž dvanáctiminutový, a zašpiníte u něj dva kousky nádobí navíc.

VÝHODY HRNÍČKOVÉHO KNEDLÍKU

Na druhou stranu, výhody desetiminutového knedlíku jsou jasné. Kromě kuskusu nebo plátku čerstvého pečiva neznám rychlejší přílohu, a opravte mne, pokud se pletu. Navíc slaná příchuť knedlíkového těsta dovede kypřicí prášek poměrně slušně zamaskovat. Ne dokonale, ale dá se to snést. Pokud použijete bezfosfátovou značku prášku, nemusíte si pak dělat starosti ani s přemírou chemie.

ochucené knedlíky

A pak je tu ještě jeden bonus na závěr. Hrníčkový knedlík si můžete ochutit, čím chcete. Cibulkou opečenou na sádle, vyškvařenou slaninou, spoustou nasekané petrželky, špenátem, sýrem, podušenými houbami, šunkou, vařeným uzeným masem, pokaždé si ho můžete udělat dle libosti a zbytků v lednici. Těsto se lije do hrnečku a ten mu krásně udrží tvar.


Závěrečné upozornění
V receptu najdete odměření mouky a mléka pomocí hrnku. A tady pozor, není hrnek, jako hrnek. Odměrný hrnek měl, má a vždycky bude mít 250 ml, takže to není žádný tuplák na ranní čaj. Pokud si nejste jistí, zda vaše hrnky nemají třeba klasických 330-350 ml, jak je běžné, použijte na odměření surovin raději kuchařskou odměrku se stupnicí v mililitrech. Jinak hrozí, že dostanete příliš suché a roztodivné knedlíky.

Tak si nechte chutnat a pokud mi nevěříte, nebojte se použít stopky.

 

Desetiminutový knedlík z mikrovlnky
 

Množství: 4 porce

 

Desetiminutový knedlík z mikrovlnky

Můžete očekávat to nejlepší, co kypřicí prášek dokáže nabídnout, nepočítejte však se stejnou úrovní jídelního blaha, jakou skýtají poctivé houskové kynuté knedlíky.

Suroviny

  • 2 rohlíky nebo 4 plátky toustového chleba (odpovídá 90 g pečiva)
  • 1 hrnek (250 ml) polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vajíčka
  • 4 snítky hladkolisté petrželky
  • 1 větší špetka soli
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 4 lžičky rostlinného oleje

Postup

  1. Pokrájejte pečivo na kostičky velké asi 1 cm. Lístky petrželky otrhejte ze stonků a nožem je ledabyle a uvolněně nasekejte nahrubo. Ve středně velké misce smíchejte rohlíky s prosátou moukou a kypřicím práškem. Přidejte vajíčka a mléko a vařečkou vše smíchejte na těsto. Mělo by být poměrně tekuté, toho se vůbec nelekejte.
  2. Vezměte 4 čtvrtlitrové hrnky, všechny vhodné k ohřevu v mikrovlnné troubě. Do každého nalijte jednu lžičku oleje a papírovou kuchyňskou utěrkou nebo mašlovačkou ho důkladně rozetřete po celém dnu i vnitřních stěnách hrnku, ode dna až úplně nahoru.
  3. Těsto rozdělte do připravených hrnků, ale nepřekročte pomyslnou hranici ve dvou třetinách výšky. Knedlíku musí zůstat ještě nějaký prostor pro rozpínání. Všechny hrnky najednou naskládejte do mikrovlnné trouby ve stejné vzdálenosti od středu otočného talíře, nastavte výkon na 650-700W a vlňte 6 minut. Po této době zapíchněte dlouhý úzký nůž prostředkem jednoho z knedlíků až ke dnu a po vytažení zjistěte, zda na něm ulpělo syrové těsto. Pokud ano, pokračujte ještě minutu až dvě ve vlnění.
  4. Hotové horké knedlíky hned vyklopte z hrnků, šikmo pokrájejte na kolečka a ihned podávejte. Jsou sice snadné, ale mají jednu zásadní nevýhodu: jejich nadýchané kouzlo se chladnutím postupně vytrácí, až zmizí docela.

Poznámky, rady, tipy:

Recept najdete v knižní Kuchařce pro dceru.

Autor článku:

Fotogalerie
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI