Pažitka
Název:

Jarní pizza s kopřivami


Jarní pizza s kopřivami


Ingredience:
Na 2 placky:
semolinová mouka na pizzu350 g
vlažná voda200 ml
droždí20 g
olivový olej2 lžíce
Omáčka:
pasata nebo rozmixovaná čerstvá rajčata250 g
sušená bazalka1 lžička
česnek3 stroužky
Náplň:
olivový olej/máslo/ghí dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
žampiony250 g
mletý kmín1 lžička
vejce4 ks
mladé kopřivy10 špiček
Postup přípravy:

Spařené kopřivy v této podobě můžete dát k jakémukoliv slanému jídlu. Těsta na pizzu jsem udělala rovnou dvojnásobné množství. Řekla jsem si, že zkusím i pizzu nasladko. Stejně jsem chtěla něco sladkého upéct, když už mám rozjetou troubu... a dopadlo to dobře, viz následující recept. A taky tip jak třeba připravit pohoštění, když čekáte hodně koledníků. Z jednoho těsta a basta!

Ve vodě rozmícháme droždí a vlijeme do mouky, přidáme olej a vypracujeme pružné nelepivé těsto. Přikryjeme v misce, zaprášíme moukou a necháme v teple kynout. 

Žampiony osmahneme na pánvi s kořením a dusíme do změknutí.

Hotové těsto roztáhneme rukama do tenka, vytvarujeme trochu okraje, aby se vešlo na velký plech. Potřeme celou omáčkou, nasypeme žampiony a rozklepneme vejce. Roztrhneme jim žloutek. Pečeme při 220°C asi 20 minut. Mezitím si spaříme čerstvé výhony kopřiv, které okapané pokládáme až na hotovou pizzu. Můžeme posypat strouhaným tofu nebo sýrem, jak kdo snesete.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Andrea Ruňaninová

    zavřít okno