Pažitka
Název:

Dýňová roláda


Dýňová roláda


Ingredience:
Ingredience na roládu:
prosátá hladká mouka100 g
cukr krupice200 g
jedlá soda1 lžička
dýňové koření2 lžičky
dýňového pyré260 g
čerstvá vejce3 ks
citrónová kůra či extrakt1 lžička
Ingredience na krém:
sýr Philadelphia400 g
změklé máslo60 g
cukr moučka140 g
vanilkový extrakt1 lžička
Postup přípravy:

Doba dýňová. Takto by se dal nazvat měsíc říjen, kdy jsme takřka všude obklopeni dýněma a to především díky strašidelného svátku Halloween. Tento americký svátek čím dál více začínáme vnímat i v našich končinách. Z dýně můžete udělat leccos, od polévky až po dezert. A právě se dneska na jeden dezert podíváme. Uděláme si dýňovou roládu přesně tak, jak ji dělají v Americe. Recept jsem použil od známé americké food blogerky Ashley Walkup a v originálním znění ho naleznete zde.

Recept na dýňové koření najdete ZDE a na dýňové pyré najdete ZDE.

1. V první řadě si předehřejem troubu na 190°C (horkovzdušnou zhruba na 170°C – 175°C). Jednotlivé přísady smíchame v míse.

Nejdříve vařečkou a poté použijeme šlehač.
Připravíme si menší pekáč o rozměrech 9″ x 13″ (zhruba 23 cm x 33 cm). Ten si vyložíme pečícím papírem.

2. Když máme těsto ušlehané, rovnoměrně jej rozprostříme na připravený pekáč.
Dáme do trouby na 190°C (horkovzdušnou zhruba na 170°C – 175°C) po dobu 15 – 20 minut, záleží na dané troubě. Můžeme též testovat formou špejlové metody. Když se nám na šplejli nic nepřichytá, tak pekáč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

3. Povrch si lehce posypeme moučkovým cukrem a položíme na něj pečící papír. Pomalu smotáme (motáme tu dělší stranu).
Dáme do lednice na 25 minut.

Postup na krém:

1. Je lepší si vyklopit sýr Philadelphia spolu s připraveným máslem do šlehací nádoby a nechat na pokojové teplotě. Mezitím si připravíme vanilkový extrakt a moučkový cukr.

2. Když máme sýr změklý spolu s máslem, tak jej nejdříve pošleháme.

Následně přidáme lžičku vanilkového extraktu (dle chuti můžete přidat i dvě). Poté postupně zašleháme cukr.
Krém by měl být hladký a bez hrudek.
Pokud tam jsou, tak je to pravděpodobně z důvodu, že máslo je málo změklé. Ale i tak se dá krém použít bez problémů.

Rolování a plnění:

Vyjmeme roládu z lednice, rozvineme ji a rychle přidáme připravený krém. Vrstva krému by neměla být moc tlustá, protože bychom roládu zpět pořádně nezavinuli.

Takže opatrně roládu zavineme a vrátíme zpět do lednice. Po vychladnutí odkrojíme okraje, aby roláda dostala ten správný vzhled.

A máme hotovo! Roládu můžeme začít podávat. Určitě Vám zbyl nějaký krém, ten můžete uchovat pár dnů v lednici nebo hnedka udělat další roládu, pokud ta první zachutnala :)

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jarda Poustecký

    zavřít okno