Pažitka
Název:

Fenyklový salát s pomerančem a pikantní zálivkou


Fenyklový salát s pomerančem a pikantní zálivkou


Ingredience:
Ingredience:
fenykl1 bulva
pomeranč1 - 2 ks
malá červená cibule1 ks
jarní cibulka1 ks
čerstvý koriandr dle chuti
Zálivka:
voda5 lžic
rybí omáčka1 lžíce
limetková šťáva nebo rýžový ocet1 lžíce
třtinový cukr nebo med1 lžíce
česnek1 stroužek
chilli paprička dle chuti
Postup přípravy:

Už pár let se v obchodech objevuje fenykl. Mnozí z vás ho určitě ještě nezkusili, někteří ano a už si ho nekoupili a já patřím k těm, kteří ho vyzkoušeli, a zachutnal jim. Pro mě je svojí chutí takový osvěžující, pro některé je právě ta chuť nepříjemná, ale věře, že tepelnou úpravou tu svoji typickou, lehce lékořicovou vůni, ztrácí. Mám to vyzkoušené na tomto receptu s vepřovým. Saláty na blogu už mám taky dva, jeden z nich s pomerančem a druhý s okurkou. A jelikož mám, jak víte, ráda asijskou kuchyni, tentokrát jsem salátu dodala pikantní asijskou chuť.

Fenykl rozkrojte napůl a vyřízněte košťál. Poloviny ještě překrojte a vše nakrájejte na co nejtenčí proužky. Pomeranče okrájejte včetně bílé slupky a vykrájejte mezi žebry měsíčky. Jarní cibulku nakrájejte zešikma na proužky a červenou cibuli na jemno kroužky vše vložte do misky. 

Z vody, rybí omáčky, cukru a limetkové šťávy (přidejte i šťávu vymačkanou ze zbytku vykrájeného pomeranče) vymíchejte zálivku a přidejte najemno posekaný česnek včetně chilli papričky (podle chuti). Promíchejte se salátem. Nakonec posypte nasekaným koriandrem a lístky fenyklu.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno