Pažitka
Název:

Houbová omáčka a hrnkový knedlík


Houbová omáčka a hrnkový knedlík


Ingredience:
Omáčka:
nakrájené čerstvé hřiby250 g
menší cibule1 ks
sladká smetana1 kelímek
kysaná smetana1 lžíce
bobkový list2 ks
nové koření5 kuuliček
drcený kmín špetka
máslová jíška (1 lžíce másla + 2 lžíce hladké mouky) dle potřeba
sůl dle chuti
Knedlíky (hrnky o objemu cca 300ml):
starší rohlíky3 ks
hrubá mouka1 hrnek
kypřící prášek do pečiva1/2 balíčku
mléko1 hrnek
vejce3 ks
sůl dle chuti
tuk na vymazání hrnků
mouka na vysypání hrnků
Postup přípravy:

Klasická houbová omáčka... další z jídel, která si vařím jenom sama pro sebe, protože jsou tam co? Ano, správně, houby. Udělám si jí vždycky plný kotel, jím ji z hlubokého talíře, trhám si do ní buď knedlíky nebo rozpeky. A jím to všechno lžící. Nejvíc mi chutná jenom jemná, bez masa a vývaru. Houby nerestuji, dost mi to pak celé chuťově připomíná smaženici.

Omáčka

Cibuli nakrájejte najemno, vložte ji spolu s houbami do hrnce, přilijte 3/4l vody, vhoďte koření a osolte. Vařte 15 minut (pokud máte houby, které modrají, doporučuje se doba tepelné úpravy 25 minut). Mezitím připravte světlou jíšku a nechte vychladnout.

Vlijte sladkou smetanu, v kysané rozmíchejte nejprve pár lžic horké omáčky, aby se vám nesrazila. Pak přidejte i ji. Vmíchejte jíšku, dochuťte a vařte ještě cca 10 minut.

Knedlíky

V misce smíchejte nejprve vejce s mlékem, mouku, prášek do pečiva a sůl. Rohlíky nakrájejte na kostky cca 1x1 cm a přidejte ke směsi. Důkladně promíchejte a nechte alespoň 15 minut odstát.

Hrnky vymažte tukem a vysypte moukou, přebytečnou vyklepejte. Naplňte směsí do 3/4.

Do širšího, vyššího hrnce naskládejte hrnky, nalijte vodu do poloviny hrnků, poklici položte na rozloženou utěrku a rohy složte nahoru k uchu. Při vaření vám tak voda nebude stékat na knedlíky.

Knedlíky vařte 25 až 30 minut, zkuste špejlí. Po uvaření je vyklopte z hrnků a nakrájejte jen tolik, kolik sníte, mají tendenci osychat. Zabalte zbytek do mikrotenového sáčku.

Knedlíky se mohou připravit i se sněhem z bílků, takže nejprve oddělte žloutky a sníh vmíchejte do směsi opatrně až před dáváním do hrnků.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno