Rozpeky či vdolky zpět

Ingredience:
hladká mouka500 gmléko250 mlHera1 plátek
vejce1 ksčerstvé droždí3/4 kostkycukr špetka
sůl2 lžičky
hladká mouka 500 g, mléko 250 ml, Hera 1 plátek, vejce 1 ks, čerstvé droždí 3/4 kostky, cukr špetka, sůl 2 lžičky

Příprava

Jednoduchý recept od babičky. Upečte si tradiční vdolky, které jsou opravdu jednoduché na přípravu. Podávají se například k houbové omáčce, jako příloha.

Mouku prosejeme do mísy, osolíme a vyklepneme vajíčko.

V kastrůlku si zahřejeme mléko s Herou tak, aby se nám Hera rozpustila, a sejmeme ze zdroje tepla. Až bude mléko vlažné, rozdrobíme do něj kvasnice a přidáme špetku cukru. Necháme kvásek vzejít a pak ho přelijeme do mísy. Vypracujeme těsto, mělo by být trochu řidší než na knedlíky, a necháme ho vykynout. Poté těsto přendáme na pomoučenou plochu, vytvoříme buď dva velké kulaté rozpeky nebo malé, jak budeme chtít. Rozpeky by měly být před kynutím placaté o výšce cca 3cm.

Přendáme na plech s pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme do zlatova.

Můžeme z těsta usmažit také vdolky (viz. foto).

Velké rozpeky se u nás pečou k houbové omáčce a dušené mrkvi, malé k čočce nebo fazolím.

2013-10-14 Ostatní

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI