Pažitka
Název:

Konfitovaná telecí plec na červeném víně s čokoládou


Konfitovaná telecí plec na červeném víně s čokoládou


Ingredience:
Ingredience:
telecí plec (líčka nebo kližka)700 g
kořenová zelenina (v poměru 1/2 mrkve, 1/4 celeru, 1/4 petržele)450 - 500 g
středně velká cibule2 ks
česnek2 velké stroužky
protlak1 lžíce
červené víno4 dcl
hořká čokoláda2 dílky
bobkový list2 ks
nové koření3 kuličky
pepř6 kuliček
rozmarýn snítka
tymián2 snítky
sůl dle chuti
pepř dle chuti
ghí nebo sádlo2 lžíce
voda dle potřeby
vychlazené máslo2 lžíce
Postup přípravy:

Kdo mě zná a sleduje mé kuchařské počiny, ví, že jedno z mých oblíbených jídel je konfitované hovězí nebo i jiný druh masa na červeném víně. Často dělávám lehce dostupnou a relativně levnou hovězí kližku na tento způsob. Recept na ni najdete ZDE. Když mi můj muž volal, že zahlédl telecí maso, hned jsme diskutovali, kolik ho má vzít  a na jaký způsob si ho dáme. Tato úprava proslavila líčka, která jsou ale velice těžko k dostání. My jsme vsadili na telecí plec, která je libovější, ale i tak se hodí na úpravu dušením nebo konfitováním. Ani nyní jsme nedělali chybu. Výsledek byl opět vynikající.

Nejdříve si připravíme větší hrnec, který můžeme dát i s pokličkou do trouby. Nyní si připravíme maso a zeleninu. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Maso naporcujeme na širší plátky - asi 1,5-2 cm tlusté, osolíme a opepříme z obou stran a v hrnci zprudka opečeme na ghí (nebo sádle). Poté vyndáme a do hrnce a nasypeme zeleninu, kterou necháme opékat, dokud nezačne zlátnout. Pak přidáme cibuli a opékáme dále až je cibulka dohněda. Když je zelenina téměř opečená, přidáme rozmarýn a tymián, kuličky pepře, nové koření i bobkový list a vše promícháme. Mírně osolíme a opepříme. Nasekáme si česnek na malé kousky a hodíme do hrnce k zelenině. Necháme zavonět. Potom přidáme protlak a necháme zapražit. Pak postupně po částech naléváme víno a necháme odpařit. Vložíme zpět maso, zalijeme vodou tak, aby bylo maso zakryté, přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou. Dáme do trouby rozpálené na 140-150 stupňů a takto necháme konfitovat 2-2,5 hodiny. Po uplynutí doby zkontrolujeme, jestli je maso měkké. Maso vyjmeme a šťávu se zeleninou scedíme přes plátýnko. Můžeme trochu zeleniny přepasírovat na zahuštění (obvykle ale stačí maximálně 1/5 zeleniny, omáčka redukováním ještě zhoustne). Do scezené šťávy vložíme zpět maso a začneme tekutinu redukovat na sporáku. Maso pravidelně šťávou přeléváme. Redukujeme tak dlouho, až bude mít šťáva sytou chuť a sílu. Pozor na solení. Zásadně dochucujeme až po zredukování. Chutě zesílí a může se lehce stát, že pak máme šťávu přesolenou. Když jsme spokojení s chutí a konzistencí šťávy, vypneme a vmícháme čokoládu a 2 lžíce vychlazeného másla. To nám zakulatí a zjemní chutě.
Podáváme s buď tradičně s bramborovým pyré, ale výborná je i kombinace s jinou zeleninou.

Tip: Jídlo výborně doladí karamelizovaná zelenina, kterou si připravíme jednoduše z půlky mrkve a půlky petržele. Škrabkou na brambory z nich uděláme tenké plátky. Ty opečeme na ghí, sůl, pepř, přidáme asi půl lžičky cukru a necháme zkaramelizovat. Zelenina se nám tak pěkně opeče. Pokud by se začala připalovat, přilijeme lžící vody, kterou necháme odpařit. Takto připravenou zeleninou zdobíme výsledný pokrm.

Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Machálková

    zavřít okno