Konfitovaná hovězí kližka na červeném víně s celerovo-batátovým pyré zpět

Ingredience:
hovězí kližka1 kgkořenová zelenina (cca půl porce mrkve, 2/3 petržel a 1/3 celer)1 kgcibule400 g
vývar nebo voda1 lmalý protlak1 ksčervené suché víno1/2 l
tymián5 snítekrozmarýn3 snítkyčesnek4 stroužky
bobkový list4 ksnové koření7 kuličekpepř7 kuliček
sůl dle chutipepř dle chutisádlocca 3 lžíce
máslo1 lžíce
Celerovo-batátové pyré:
batáty dle potřebyceler dle potřebymáslo kousek
mléko trochusmetana trochusůl dle chuti
hovězí kližka 1 kg, kořenová zelenina (cca půl porce mrkve, 2/3 petržel a 1/3 celer) 1 kg, cibule 400 g, vývar nebo voda 1 l, malý protlak 1 ks, červené suché víno 1/2 l, tymián 5 snítek, rozmarýn 3 snítky, česnek 4 stroužky, bobkový list 4 ks, nové koření 7 kuliček, pepř 7 kuliček, sůl dle chuti, pepř dle chuti, sádlo cca 3 lžíce, máslo 1 lžíce, batáty dle potřeby, celer dle potřeby, máslo kousek, mléko trochu, smetana trochu, sůl dle chuti

Příprava

Dnes jsem si vaření opravdu užila. Nakonec i déle, než jsem čekala, takže než bylo dovařeno, venku se nám setmělo. Výsledkem jsou dvě verze a dvě přílohy a synovi zásoba do mrazáku. Aby se lépe pamatoval poměr masa a zeleniny, všimla jsem si, že dávám cca váha masa = váha kořenové zeleniny a půl množství cibule. 

Nejdříve si připravíme zeleninu. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na přibližně stejně velké kostky. Pak nakrájíme nadrobno cibuli. 

Zeleninu si dáme stranou a připravíme si maso, které nakrájíme na plátky o tloušťce cca 1,5-2cm. 

Rozpálíme si hrnec (hrnec my měl být dostatečně velký, aby se maso vešlo na dno a pěkně se opeklo) a dáme do něj sádlo. Opět necháme rozpálit. Mezitím si osolíme a opepříme maso. Když je hrnec a sádlo dostatečně rozpálené, vložíme maso. Opékáme zprudka, dokud se maso samo nepustí. Pak otočíme a opékáme z druhé strany. Když je maso opečené, vyjmeme a do výpeku dáme zeleninu. Dle potřeby přidáme sádlo a regulujeme plamen. Zeleninu opékáme dotmava. Asi tak v polovině opékání přidáme cibulku a opékáme vše dohromady. Snažíme se pravidelně odstraňovat napáleninu že dna, aby nám nezhořkla. Pokud vidíme, že se začíná dno připalovat, nalijeme do hrnce trochu vody, která se hned odpaří a pomůže nám dostat připáleninu ze dna. Během opékání přidáme sůl a pepř. 

Zatímco se zelenina opéká, uděláme si další přípravu. Rozmačkáme si česnek, pokrájíme si bylinky, otevřeme si láhev vína a nachystáme protlak. 

Když je zelenina pečená dotmava, přidáme protlak a opět necháme zarestovat. V této fázi si můžeme zapnout troubu na 140 stupňů a vrátíme se opět k hrnci, kam přidáme česnek, bylinky, bobkové listy, pepř a nové koření a necháme zavonět. Vložíme zpět maso a zalijeme vínem. Je lépe ho přidávat postupně po 1-2dcl, aby se lépe odpařilo. Necháme odpařit a opět zarestujeme. Poté přilijeme vývar (vodu). Použijeme takové množství, abychom měli ponořené maso a zeleninu. Je vždy lepší použít vývar, ale já jsem tentokrát neměla, tak jsem použila pouze vodu a garantuji, že pokud se držíte postupu a vše důkladně restujete, bude výsledek úžasný i bez vývaru a jeho případných instantních náhražek.

Přivedeme k varu, přiklopíme poklicí a vložíme hrnec do trouby. Teď je krásná fáze, kdy se vše dělá samo bez naší přítomnosti. Maso necháme v troubě asi 4 hodiny. Poté hrnec vyndáme, vyjmeme maso a přecedíme šťávu. Já cedím nejdříve přes sítko a poté ještě vymačkám zbylou šťávu že zeleniny v plátýnku (no není to úplně zbytek, je jí tam celkem dost a bylo by jí škoda.

Maso vložíme zpět do hrnce se šťávou, postavíme na plotnu a začneme tzv. glazírování. Odpařujeme šťávu, a pokud nám z ní čouhá maso, tak ho šťávou přeléváme. Šťávu odpařujeme, až začne houstnout a má silnou chuť. V případě potřeby dosolíme a dopepříme. Hotové jídlo vypneme a ještě vmícháme lžíci studeného másla, které zahustí omáčku a zakulatí její chuť.

Podáváme buď tradičně s bramborovým pyré, nebo můžeme zvolit méně tradiční zeleninové pyré. Kombinacím zeleniny se meze nekladou, já tentokrát použila celer a batát, které jsem napařila, rozmixovala s máslem, přidala trochu mléka a smetany. K tomuto jídlu to sedlo výborně.

Dobrou chuť. 

2015-10-12 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI