Pažitka
Název:

Kotleta s balsamicovou cibulí


Kotleta s balsamicovou cibulí


Ingredience:
Ingredience:
vepřová kotleta s kostí nebo bez (cca 1,5 cm vysoké)2 ks
podlouhlé šalotky nebo 2 cibule6 ks
balsamicocca 75 ml
med1 lžíce
woecester1 lžíce
silný vývar100 ml
drcené chilli dle chuti
sůl dle chuti
čtyřbarevný pepř špetka
olej trochu
máslo oříšek
Postup přípravy:

Kotletu a krkovici mám z vepřového masa nejraději. Samozřejmě taky panenku :-) Připravuju ji většinou minutkově s nějakým dobrým sosíkem nebo marinuji a griluji. A protože miluji balsamico, dnes přišel na řadu při přípravě kotletky. Chuť omáčky je sladkokyselá, lehce slaná a pikantní. Takže pokud máte rádi tyto chutě, budu ráda, když vyzkoušíte a taky si pochutnáte.  Já jsem připravovala pouze 2 porce, kdyžtak přizpůsobte počtu strávníků.

Maso naklepávat nemusíme, já jsem ho trochu naklepala pouze hřbetem pěsti. Osolíme, opepříme a z obou stran opečeme na pánvi s rozpáleným olejem. Vyjmeme je a přendáme do zapékací misky nebo pekáčku. Do pánve přidáme kousek másla, na proužky nakrájené šalotky nebo cibule a orestujeme. Vlijeme nejprve balsamico, pak vmícháme med a worcester, okořeníme chilli a částečně zredukujeme na hustší omáčku. Poté zalijeme vývarem, promícháme, dochutíme a ještě znovu trochu zredukujeme.

Poté cibulovou směsí přelijeme maso a vložíme na 10 - 15 minut  (podle výšky masa) do trouby rozpálené na 220°C.  Já jsem si ke kotletce připravila tuřínové hranolky, ale dobře se bude hodit třeba kuskus nebo šťouchané brambory. 

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno