Ingredience: | |
vepřová kotleta s kostí nebo bez (cca 1,5 cm vysoké) | 2 ks |
podlouhlé šalotky nebo 2 cibule | 6 ks |
balsamico | cca 75 ml |
med | 1 lžíce |
woecester | 1 lžíce |
silný vývar | 100 ml |
drcené chilli | dle chuti |
sůl | dle chuti |
čtyřbarevný pepř | špetka |
olej | trochu |
máslo | oříšek |
Kotletu a krkovici mám z vepřového masa nejraději. Samozřejmě taky panenku :-) Připravuju ji většinou minutkově s nějakým dobrým sosíkem nebo marinuji a griluji. A protože miluji balsamico, dnes přišel na řadu při přípravě kotletky. Chuť omáčky je sladkokyselá, lehce slaná a pikantní. Takže pokud máte rádi tyto chutě, budu ráda, když vyzkoušíte a taky si pochutnáte. Já jsem připravovala pouze 2 porce, kdyžtak přizpůsobte počtu strávníků.
Maso naklepávat nemusíme, já jsem ho trochu naklepala pouze hřbetem pěsti. Osolíme, opepříme a z obou stran opečeme na pánvi s rozpáleným olejem. Vyjmeme je a přendáme do zapékací misky nebo pekáčku. Do pánve přidáme kousek másla, na proužky nakrájené šalotky nebo cibule a orestujeme. Vlijeme nejprve balsamico, pak vmícháme med a worcester, okořeníme chilli a částečně zredukujeme na hustší omáčku. Poté zalijeme vývarem, promícháme, dochutíme a ještě znovu trochu zredukujeme.
Poté cibulovou směsí přelijeme maso a vložíme na 10 - 15 minut (podle výšky masa) do trouby rozpálené na 220°C. Já jsem si ke kotletce připravila tuřínové hranolky, ale dobře se bude hodit třeba kuskus nebo šťouchané brambory.
Podrobné info: