Pažitka
Název:

Panna cotta z domácího kokosového mléka pro děti od 1 roku

vegan


Panna cotta z domácího kokosového mléka pro děti od 1 roku


Ingredience:
Ingredience:
domácí kokosové mléko0,5 l
agar v prášku3/4 káv. lžička
vanilkový lusk1/2 ks
agávový sirup2 lžíce
ovoce na rozvar velkou hrst
datlový sirup na oslazení ovoce2-3 lžíce
Postup přípravy:

Tento recept mohou děti trpící ABKM, což je alergie na kravské mléko. Nyní je však tolik zdravých možností, jak tento alergen v receptech pro děti vynechat, že nemusíte vůbec zoufat. Vždyť výroby mandlových, makových a kokosových mlék, jsou tak jednoduché a chutné. O zdraví ani nemluvě!

Uděláme si kokosové mléko dle návodu. Poté do něj nasypeme agar, rozmícháme a necháme chvíli odstát. 
Mezitím si nachystáme vanilku. Lusk podélně rozkrojíme malým nožíkem a tímto nožíkem z něj dostaneme semínka. Ta hodíme do mléka. Poté přidáme i prázdný lusk. Takto upravené mléko přivedeme k varu za častého míchaní a vaříme asi 2-3 minuty. Jakmile mléko krátce povaříme, vypínáme sporák.
Pokud sladíme cukrem, dáme ho tam už během vaření, však jestli sladíme sirupy, dáváme až chvíli po vypnutí. Nechceme ztratit cenné látky! 
Promícháme. Rozdělíme do námi vybraných nádob a necháme nejdříve trochu zchladnout v pokojové teplotě. Jakmile nám panna cotta zchladne, dávám ještě do lednice na celou noc. Pokud byste byli netrpěliví, za dvě hodinky můžete hodovat.
Ovocný rozvar si připravíme nejlépe čerstvý tak, že rozvaříme ovoce a přidáme sladidlo, v mém případě datlový sirup

Panna cotta je nejlepší důkladně vychlazená. Slaďte trošku více, chuť se po vychlazení výrazně "ztáhne".

Dobrou chuť!

POZNÁMKA:  

Domácí kokosové mléko jsem odkoukala z výborného receptu, výborné blogerky z blogu: Mikyna v kuchyni, odkaz níže:

Seznam ingrediencí je jasný: kokos a voda.
Recept:

1 hrnek strouhaného kokosu
2 hrnky teplé vody
špetka soli (nemusí být)

Postup:

Do mixéru/blenderu si hodím kokos, zaliji teplou vodou a mixuji asi 3 až 4 minuty. Pokud máte výkonný mixér, bude vám stačit kratší doba. Hotovou kokosovou kaši nechám chvíli vychladnout a přes jemné plátno, čistou utěrku či mušelín důkladně přecedím do džbánku, až neukápne ani kapička. Potřebné množství kokosového mléka si samozřejmě můžeme upravit, stačí zachovat poměr jeden díl kokosu na dva díly vody. Do mléka přidávám i malou špetku soli, která zvýrazní chuť. Skladujte v ledničce a před použitím protřepejte. Zbylé mléko pak můžete zmrazit ve formičkách na led. A i tady samozřejmě platí, čím lepší kokos, tím lepší kokosové mléko.

ODKAZ NA RECEPT: http://www.mikynavkuchyni.com/2014/06/jak-na-domaci-kokosove-mleko.html

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Machálková

    zavřít okno