Pažitka
Název:

Pomazánka z pečené červené řepy


Pomazánka z pečené červené řepy


Ingredience:
Ingredience:
pečená červená řepa1 ks
lučina150 g
šťáva z citronu dle chuti
řeřicha2 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Kdo by neznal vajíčkovou, česnekovou nebo budapešťskou pomazánku! To jsou samozřejmě klasiky, které velice oblíbené a připravují si je s oblibou den co den. Většina těchto pomazánek ale obsahuje velké množství majonézy (často nekvalitní) a soli. Kupované pomazánky z obchodu v sobě ukrývají navíc ještě mnoho zvýrazňovačů chutí, konzervantů a barviv. Proto si nejraději připravuju různé pomazánky doma…jsou rychlé, výborné a hlavně přesně vím, co do nich dávám!

Není nic jednoduššího, než si připravit doma skvělou pomazánku z kvalitních, čerstvých a především zdraví prospěšných surovin! Miluju červenou řepu, mohla bych jí jíst každý den na milion různých způsobů. Mezi moje nejoblíbenější patří řepa pečená v alobalu, kterých mám vždy dost do zásoby. Když mi zbude nějaká zapomenutá v lednici, je tahle tvarohová pomazánka jasná volba…je totiž naprosto skvělá!

A když si jí namažete na čerstvě upečený kváskový chléb, budete v sedmém nebi.

Základem pomazánky je pečená červená řepa, která má výraznější chuť než například řepa pečená. Řepu důkladně omyjeme, položíme na čtverec alobalu, lehce zakápneme olivovým olejem a poklademe snítkou čerstvých bylinek. Takto ochucenou jí zabalíme jako bonbon a vložíme péct do trouby na 200 stupňů na cca 40 minut. Můžete použít také řepu vařenou, jen chuť nebude tolik intenzivní.

Upečenou řepu oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Vmícháme jí společně s čerstvou řeřichou do lučiny a dochutíme citronovou šťávou, solí a čerstvě mletým pepřem.

TIP: Skvělou lučinu si můžete lehce udělat za pár korun doma. Recept už na blogu je, připomenout si ho můžete TADY.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno