Domácí lučina zpět

Ingredience:
kvalitní bílý jogurt (Hollandia)200 gzakysaná smetana150 gsůl špetka
kvalitní bílý jogurt (Hollandia) 200 g, zakysaná smetana 150 g, sůl špetka

Příprava

Není snad nic lepšího než čerstvý chléb namazaný lučinou nebo žervé. Vždy jsem to milovala, ale většinou mě odrazovala cena lučiny a mnohdy špatné složení žervé a pomazánek tohoto typu. Nehledě na to, že jsou poměrně tučné. Přitom je tak snadné vyrobit si tuhle dobrotu v pohodlí domova jen ze 3 základních surovin!! Miluju tu variabilitu, kdy si pokaždé mohu připravit jinou příchuť...ať už přidáním čerstvých bylinek, česneku nebo třeba uzené papriky. Nejraději mám ale stejně plátek žitného chleba se základní lučinou a bohatě posypaný čerstvou řeřichou.

Příprava domácí lučiny je velmi jednoduchá. Stačí smíchat jogurt se zakysanou smetanou a špetkou soli a pořádně rozmíchat, aby vznikla hladká konzistence. Tuto směs necháme několik hodin (já nechávám vždy přes noc) v lednici vykapat v plátýnku zavěšeném ve vyšší nádobě, tak aby na dně bylo dostatek prostoru pro vykapanou syrovátku.
Jogurt vybírejte opravdu kvalitní, spíše tučnější a především bez škrobů. Mě se jako ideální osvědčila Hollandia, protože je sama o sobě krásně hustá a někdy ani nepřidávám zakysanou smetanu. Pokud máte ale raději krémovější strukturu, použijte 15% zakysanou smetanu (opět bez škrobů či jiných zahušťovadel). Lučina bude sice maličko tučnější, ale vynikající!!! A jak už určitě všichni víme, dobrých tuků se není třeba obávat!! Takže směle do toho!! 

2016-02-15 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostostatní
Čas přípravy10 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI