Těsto: | |
hladká mouka | 200 g |
změklé máslo | 100 g |
žloutky | 2 ks |
jemný třtinový cukr | 30 g |
sůl | špetka |
vlažná voda | 30 ml |
Náplň: | |
citronový krém | dle potřeby |
mascarpone | 200 g |
smetana ke šlehání | 120 ml |
moučkový cukr | 2 lžíce |
Na ozdobu: | |
čerstvé ovoce | dle chuti |
jedlé květy | dle chuti |
Tartaletky jsou naprosto úžasný dezert. Můžete je totiž naplnit jakýmkoli vaším oblíbeným krémem a máte hotovo. Korpusy si klidně můžete udělat den dopředu a v den vaší návštěvy máte hotovo během několika minut. Tartaletky můžete zdobit oblíbeným ovocem, jedlými květy nebo nasekanými pistáciemi.
1. Změklé máslo a třtinový cukr si dáme do mísy a vyšleháme v robotu. Poté přidáme žloutky přesátou mouku, sůl a necháme zpracovat. Nakonec přidáme vlažnou vodu a vypracujeme hladké těsto.
2. Vzniklé těsto si dáme na pomoučený vál a zlehka ještě rukama zpracujeme. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme minimálně hodinu odpočinout v lednici.
3. Těsto vyndáme z lednice a vyválíme zhruba na 0,5 cm plát. Z těsta vykrajujeme o něco větší kolečka, než je průměr našich formiček na tartaletky. Těsto dáme do tartaletek a vymačkáme prsty až k hornímu okraji formičky (při pečení nám těsto ještě trochu klesne dolů). Nakonec těsto na dně tartaletek propícháme vidličkou a pečeme na 170 stupňů 15 - 18 minut do zezlátnutí.
4. Tartaletky vyndáváme z formiček ještě za tepla.
5. Mezitím si ušleháme mascarpone s moučkovým cukrem a smetanou. Musíme si dát pozor, abychom krém nepřešlehali, stačí opravu chvilka (jen než nám hezky díky smetaně zhoustne).
6. Vychladlé tartaletky naplníme lžící citrónového krému. Krém z mascarpone si dáme do sáčku se zdobičkou a plníme jím tartaletky, které nakonec dozdobíme ovocem a jedlými květy.
Podrobné info: