Pažitka
Název:

Tartaletky s mascarpone a citrónovým krémem


Tartaletky s mascarpone a citrónovým krémem


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka200 g
změklé máslo100 g
žloutky2 ks
jemný třtinový cukr30 g
sůl špetka
vlažná voda30 ml
Náplň:
citronový krém dle potřeby
mascarpone200 g
smetana ke šlehání120 ml
moučkový cukr2 lžíce
Na ozdobu:
čerstvé ovoce dle chuti
jedlé květy dle chuti
Postup přípravy:

Tartaletky jsou naprosto úžasný dezert. Můžete je totiž naplnit jakýmkoli vaším oblíbeným krémem a máte hotovo. Korpusy si klidně můžete udělat den dopředu a v den vaší návštěvy máte hotovo během několika minut. Tartaletky můžete zdobit oblíbeným ovocem, jedlými květy nebo nasekanými pistáciemi.

1. Změklé máslo a třtinový cukr si dáme do mísy a vyšleháme v robotu. Poté přidáme žloutky přesátou mouku, sůl a necháme zpracovat. Nakonec přidáme vlažnou vodu a vypracujeme hladké těsto.

2. Vzniklé těsto si dáme na pomoučený vál a zlehka ještě rukama zpracujeme. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme minimálně hodinu odpočinout v lednici.

3. Těsto vyndáme z lednice a vyválíme zhruba na 0,5 cm plát. Z těsta vykrajujeme o něco větší kolečka, než je průměr našich formiček na tartaletky. Těsto dáme do tartaletek a vymačkáme prsty až k hornímu okraji formičky (při pečení nám těsto ještě trochu klesne dolů). Nakonec těsto na dně tartaletek propícháme vidličkou a pečeme na 170 stupňů 15 - 18 minut do zezlátnutí.

4. Tartaletky vyndáváme z formiček ještě za tepla.

5. Mezitím si ušleháme mascarpone s moučkovým cukrem a smetanou. Musíme si dát pozor, abychom krém nepřešlehali, stačí opravu chvilka (jen než nám hezky díky smetaně zhoustne).

6. Vychladlé tartaletky naplníme lžící citrónového krému. Krém z mascarpone si dáme do sáčku se zdobičkou a plníme jím tartaletky, které nakonec dozdobíme ovocem a jedlými květy.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno