Alsaský jablečný koláč zpět

Korpus:
špaldová mouka typ 1050 Lidl300 gmáslo150 gvejce1 ks
cukr krystal80 gsůl špetkastudená voda50 ml
Náplň:
jablka600 gvanilkový cukr1 ksmletá skořice2 lžičky
smetana 30%250 mlvejce2 kscukr krystal20 g
špaldová mouka typ 1050 Lidl 300 g, máslo 150 g, vejce 1 ks, cukr krystal 80 g, sůl špetka, studená voda 50 ml, jablka 600 g, vanilkový cukr 1 ks, mletá skořice 2 lžičky, smetana 30% 250 ml, vejce 2 ks, cukr krystal 20 g

Příprava

Jablka k podzimu prostě patří. Tento koláč jsme si doma naprosto zamilovali - původní recept je od Kluků v akci. Já si recept trochu poupravila, myslím i zjednodušila - hlavně tedy ubrala cukr a přidala skořici. Přiznám se, že nikdy nestačí ani vychladnout - vlažný je naprosto božský, což s kombinací chladnějších dnů je prostě neodolatelné.

S mouky, cukru, vajíčka, másla, vody a soli vytvoříme hladké těsto, které necháme asi hodinu odpočívat v lednici. Z těsta vyválíme plát (kruh) o velikosti koláčové formy - já použila 30 cm průměr. Formu vyloženou pečícím papírem obložíme těstem, včetně postranních stěn.
Jablka si očistíme a nakrájíme na plátky. Plátky jablek naklademe do kruhu na těsto a posypeme vanilkovým cukrem a skořicí. Necháme asi 10 minut zapéct v předehřáté troubě na 175 stupňů. Mezitím si připravíme přeliv. Smetanu rozšleháme s vejci a cukrem. Tímto přelivem zalijeme rozpečený koláč a pečeme ještě cca 25 minut dozlatova.
Podáváme nejlépe ještě vlažný.

2016-09-30 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostpodzim
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI