Borůvkový "ombré" dort zpět

Sušenkový základ:
oblíbené sušenky150 gmáslo80 g
Borůvkové pyré:
borůvky500 gcukr moučka100 g
Krém:
želatina9 plátkůřecký jogurt250 gcukr (150g krystalový + 50g vanilkový)200 g
tvaroh500 gsmetana ke šlehání100 gzakysaná smetana50 g
oblíbené sušenky 150 g, máslo 80 g, borůvky 500 g, cukr moučka 100 g, želatina 9 plátků, řecký jogurt 250 g, cukr (150g krystalový + 50g vanilkový) 200 g, tvaroh 500 g, smetana ke šlehání 100 g, zakysaná smetana 50 g

Příprava

Nejsem na sladké. A nejsem ani moc dobrá cukrářka. Tím se nechlubím, jen chci předestřít, že ačkoli výsledek vypadá, že jsem nad přípravou strávila mládí a dost se nadřela, není to tak horké a  tento recept zvládne opravdu každý. Švagrová se svým milým slavili narozeniny a já jsem je chtěla překvapit dortem. Nic složitého jsem dělat nemohla, protože mě to nebaví a nevím, jak by to dopadlo. Ono když mě něco nebaví, pak výsledek většinou stojí za prd.

Improvizovat jsem nechtěla, protože v této oblasti si nejsem moc jistá v kramflecích a tak jsem se nechala inspirovat skvělým receptem z blogu Pradobroty, což je mimochodem fakt úžasný blog s krásnými fotkami, nejen o sladkém a pečení.

Recept jsem ovšem trochu upravila, protože jsem ho chtěla lehčí a ne tak sladký. Výsledek byl nakonec super (sice ne tak vypilovaný a nádherný jako z Pradobrot, ale na mě dobrý). Oslavencům se nejen líbil, ale i moc chutnal, takže jsem se o upravený recept rozhodla s vámi podělit. 

Sušenkový základ:

Sušenky nadrtíme. Rozpustíme máslo (rozpouštěla jsem v mikrovlnce a na chvilku odběhla na zahradu a tak mi v ní vybuchlo. Po úklidu jsem rozpustila máslo znovu, tento krok s výbuchem můžete vynechat). Máslo nalijeme na drcené sušenky, promícháme v těstíčko a napěchujeme na dno formy. Já si pomáhala pěchovat lžící. Dáme minimálně na půl hodiny ztuhnout do lednice.

Borůvkové pyré:

Borůvky dáme do hrnce společně s cukrem a přivedeme k varu. Na mírném ohni pak 10 minut redukujeme. Pyré necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemné sítko.

Pyré rozdělíme do 3 misek - do první dáme 5 dílů, do druhé 3 díly a do třetí 1 díl. Uděláme to tak, že pyré nalijeme do odměrky. Výsledné množství vydělíme 9 a pak toto množství násobíme 5 na první porci, 3 na druhou porci a 1 na třetí porci.

Krém:

Jogurt a cukr vyšleháme do hladkého krému. Po částech přidáváme tvaroh a celý také zašleháme. V druhé míse si do tuha vyšleháme smetanu a opatrně jí přidáme k tvarohovému krému a promícháme do hladka.

Krém si rozdělíme na tři části - 2 o váze cca 375g a poslední o váze 300g. Do 300g části zamícháme ještě zakysanou smetanu.

První patro:

Připravíme si 3 plátky želatiny, borůvkové pyré s nejvyšším obsahem (to se 5 díly) a první (větší) část krému. 

Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut.

V rendlíku si zahřejeme pyré k varu. Odstavíme z plotny, přidáme vymačkanou želatinu a důkladně promícháme. Přidáme lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme do hladka. Tuto borůvkovou směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme do hladka.

Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ a dáme do lednice minimálně na 4 hodiny ztuhnout.

Druhé patro:

Připravíme si 3 plátky želatiny, borůvkové pyré ze 3 dílů a druhou (větší) část krému.

Zopakujeme postup jako u prvního patra a opět dáme na 4 hodiny odležet do lednice.

Třetí patro: 

Připravíme si 3 plátky želatiny, borůvkové pyré z 1 dílů a poslední menší část krému se zakysanou smetanou.

Postupujeme opět stejným způsobem, a a necháme vychladit alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.

Dokončení:

Obruč dortu objedeme zevnitř ostrým nožem a opatrně obruč sundáme. Vršek dortu můžete ozdobit čerstvým ovocem

2016-06-28 Dezerty

Poznámka

Dort o průměru 20 cm.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyostatní
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI