Ingredience: | |||||
rozpuštěné máslo (ne horké) | 340 g | cukr krupice | 400 g | vejce | 4 ks |
horká voda | 200 ml | kakao | 75 g | hladká mouka | 370 g |
sůl | 1 lžička | jedlá soda | 1 lžička | prášek do pčiva | 1 lžička |
vanilka | špetka | smetana | 250 g | máslo na vymazání sklenic | |
Ingredince: | |||||
mléko | 500 ml | vanilkový pudink | 1 ks | vanilkový cukr | 1 ks |
mascarpone | 250 g | ||||
Ozdobení: | |||||
jahody - ovoce dle chuti |
Vychlazená dobrota, kterou můžete ohromit rodinu na výletě či návštěvě, na kterou se zrovna chystáte.
V kastrolku rozpustíme máslo, pak vyšleháme s krupicovým cukrem, postupně zašleháme jedno po druhém vejce. Šlehačem dohladka prošleháme kakao s horkou vodou a vmícháme do ušlehané vaječné směsi. Postupně střídavě zamícháme kysanou smetanu a mouku prosátou s práškem do pečiva, sodou, solí a vanilkou.
Vlijeme do máslem vymazaných sklenic se širokým a rovným hrdlem asi do 2/3 jejich výšky, postavíme na plech a pečeme asi 40 min na 160-180°C.
Jasně, že jde těsto vylít do vymazaného a vysypaného plechu a upéct, pak s ním jakkoliv dál pracovat, ale nemá to ten dobrodružný efekt.
Mezitím si klasicky uvaříme pudink, osladíme vanilkovým cukrem a prochladlý našleháme s mascarpone. Dáme chladit.
Vychladlý piškot ze sklenic vyklopíme, sklenice umyjeme a dobře vysušíme. Piškotové pyramidy podélně rozkrojíme na díly o výšce cca 3 cm (podle výšky sklenic). Postupně vracíme zpět do skleniček v pořadí : piškot, vrstva krému, jahůdky, piškot atd. až do naplnění skleniček. Zdobíme krémem, ovocem, šlehačkou, všechno podle chuti.
Pokud je piškot pečený na plechu jako plát, dají se vykrájet formičkami jakékoliv tvary a skládat stejně na sebe s krémem a ovocem jako dortíky.
Skleničková verze má tu výhodu, že pokud mají sklenice odpovídající víčka, je z nich luxusní dezert na piknik nebo ke grilovačce.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI