Dortíky v kalíšku zpět

Ingredience:
rozpuštěné máslo (ne horké)340 gcukr krupice400 gvejce4 ks
horká voda200 mlkakao75 ghladká mouka370 g
sůl1 lžičkajedlá soda1 lžičkaprášek do pčiva1 lžička
vanilka špetkasmetana250 gmáslo na vymazání sklenic
Ingredince:
mléko500 mlvanilkový pudink1 ksvanilkový cukr1 ks
mascarpone250 g
Ozdobení:
jahody - ovoce dle chuti
rozpuštěné máslo (ne horké) 340 g, cukr krupice 400 g, vejce 4 ks, horká voda 200 ml, kakao 75 g, hladká mouka 370 g, sůl 1 lžička, jedlá soda 1 lžička, prášek do pčiva 1 lžička, vanilka špetka, smetana 250 g, máslo na vymazání sklenic , mléko 500 ml, vanilkový pudink 1 ks, vanilkový cukr 1 ks, mascarpone 250 g, jahody - ovoce dle chuti

Příprava

Vychlazená dobrota, kterou můžete ohromit rodinu na výletě či návštěvě, na kterou se zrovna chystáte. 

V kastrolku rozpustíme máslo, pak vyšleháme s krupicovým cukrem, postupně zašleháme jedno po druhém vejce. Šlehačem dohladka prošleháme kakao s horkou vodou a vmícháme do ušlehané vaječné směsi. Postupně střídavě zamícháme kysanou smetanu a mouku prosátou s práškem do pečiva, sodou, solí a vanilkou.
Vlijeme do máslem vymazaných sklenic se širokým a rovným hrdlem asi do 2/3 jejich výšky, postavíme na plech a pečeme asi 40 min na 160-180°C.
Jasně, že jde těsto vylít do vymazaného a vysypaného plechu a upéct, pak s ním jakkoliv dál pracovat, ale nemá to ten dobrodružný efekt.

Mezitím si klasicky uvaříme pudink, osladíme vanilkovým cukrem a prochladlý našleháme s mascarpone. Dáme chladit.

Vychladlý piškot ze sklenic vyklopíme, sklenice umyjeme a dobře vysušíme. Piškotové pyramidy podélně rozkrojíme na díly o výšce cca 3 cm (podle výšky sklenic). Postupně vracíme zpět do skleniček v pořadí : piškot, vrstva krému, jahůdky, piškot atd. až do naplnění skleniček. Zdobíme krémem, ovocem, šlehačkou, všechno podle chuti.
Pokud je piškot pečený na plechu jako plát, dají se vykrájet formičkami jakékoliv tvary a skládat stejně na sebe s krémem a ovocem jako dortíky.

Skleničková verze má tu výhodu, že pokud mají sklenice odpovídající víčka, je z nich luxusní dezert na piknik nebo ke grilovačce.

2014-11-06 Dezerty

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitost
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI