Dýňové cupcakes s perníčkovým krémem zpět

Těsto:
hladká mouka120 gpolohrubá mouka75 gprášek do pečiva1 lžička
soda1/2 lžičkyperníkové koření2 lžícemáslo pokojové teploty110 g
cukr krupice100 gtřtinový cukr120 gvejce2 ks
větší dýně Hokkaido + mléko na zředění pyré1/2 ksřepkový olej2 lžíce
Krém:
mascarpone250 gsmetana ke šlehání (min. 30%)200 mldýňové pyré2 lžíce
cukr krystal5 lžicperníkové koření1 lžíce
hladká mouka 120 g, polohrubá mouka 75 g, prášek do pečiva 1 lžička, soda 1/2 lžičky, perníkové koření 2 lžíce, máslo pokojové teploty 110 g, cukr krupice 100 g, třtinový cukr 120 g, vejce 2 ks, větší dýně Hokkaido + mléko na zředění pyré 1/2 ks, řepkový olej 2 lžíce, mascarpone 250 g, smetana ke šlehání (min. 30%) 200 ml, dýňové pyré 2 lžíce, cukr krystal 5 lžic, perníkové koření 1 lžíce

Příprava

Podzim není tak úplně moje nejoblíbenější roční období. Snažím se sice říkat si, že je super, že provětrám odvrácenou tvář svého šatníku, která už půl roku ležela ladem, a nebo že bude bezva zase si dát v Brně dýňové latte, které mě loni inspirovalo k upečení mých prvních dýňových cupcakes. Pravdou však zůstává, že náladu mi zaručeně zvednou jen dvě myšlenky: 1. Pomyšlení na blížící se Vánoce (vím, že nás milovníků Vánoc moc není, tak se neděste, jinak jsem celkem normální). 2. Fakt, že přes podzim a zimu moje produktivita v oblasti pečení letí prudce nahoru! A moje náladu úderem prvního záříjového dne kolísá přímo úměrně s tím, kolik toho upeču. Pro tento recept jsem našla inspiraci na blogu Chez Lucie, která ho převzala z Joy of Baking Je super, že se takhle vzájemně inspirujeme! Recept jsem si po svém upravila a doufám, že Vás bude bavit jako mě!

Nejprve si připravíme dýňové pyré, které je důležitou součástí těsta i krému. Dýni hokkaido si rozpůlíme, zbavíme semínek (neloupeme), nakrájíme na kostičky, zvážíme (budeme potřebovat, abychom měli zhruba 200 gramů dýně, aby z ní bylo po upečení možné vytvořit 180 gramů pyré). Dýňové kostky dáme do hlubší mísy, přidáme k nim lžíci a půl perníkového koření, tři lžíce třtinového cukru a dvě lžíce oleje - zamícháme, vysypeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme do měkka při 190 stupních. Po upečení ji rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou kaši a necháme ji vychladnout na pokojovou teplotu. Pokud je pyré moc husté, můžeme ho během rozmělňování zředit trochou mléka, aby se nám lépe rozmixovalo.

Nyní si dáme troubu na 170 stupňů a na plech si připravíme samonosné košíčky nebo vyložíme plech na muffiny klasickými papírovými košíčky či použijeme silikonové (zkrátka jak je kdo zvyklý).

Do mísy prosejeme mouku, kypřící prášek, sodu a koření - důkladně vařečkou smícháme a odložíme stranou.

Do mísy vhodné na šlehání dáme máslo, 100 gramů cukru krupice, 100 gramů cukru třtinového a šleháme do pěny. Po jednom zapracujeme vejce a následně přidáváme střídavě pyré a sypkou směs, kterou jsme si připravili z mouky. Vzniklé těsto plníme do košíčků pomocí kopečkovače na zmrzlinu či menší naběračky. Pečeme asi 20 minut v předehřáté troubě. To, že je korpus hotov, ověříme pomocí špejle. Pak necháme vychladnout stranou.

Krém je opět rychlovka - všechny suroviny vložíme do mísy na šlehání a spojíme nejprve při nízké rychlosti (abychom si neohodili kuchyň) a pak při vysoké rychlosti (aby se nám šlehačka hezky našlehala. Krém vložíme do zdobícího sáčku a nanášíme na vychladlé dortíky.

Zdobíme dle fantazie.

PS 1: Pečete poprvé? Nebo si jen chcete ověřit, že vše víte dobře? Mrkněte na 15 tipů pro božské cupcakes.

PS 2: Chcete se stát cupcake geekem? Rozhodně navštivte sekci Vychytávky na mém blogu!

2016-12-01 Dezerty

Poznámka

Z uvedeného množství surovin připravíte 16 menších či 12 větších kousků.

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI