Ingredience na cukroví: | |||||
hladká mouka (00) | 200 g | tuk (Stela) | 200 g | mleté mandle | 100 g |
cukr moučka | 100 g | kvalitní holandské kakao | 30 g | ||
Ingredience na nugátový krém: | |||||
vejce | 3 ks | krystalový cukr | 280 g | ztužený tuk | 125 g |
rum | 2 cl | máslo | 750 g | nugát | 400 g |
Ingredience na čokoládovou polevu: | |||||
čokoláda na vaření | 130 g | ztužený tuk | 120 g |
Recept znám jako rodinný. Moje máma jej pekla každý rok a já se na něj vždy moc těšila. Mám však alergii na vlašské ořechy, tudíž mi je pekla s mandlemi. Mezi námi, mám je stejně ze všech ořechů nejraději. Krém, který v těchto koláčkách je jsem si vylepšila o nugát - klasický z cukrárny. Budete mít nebe v hubě - zaručeně.
Příprava cukroví:
Mouku, cukr a kakao prosejeme do mísy. Přidáme ořechy a zamícháme (stačí rukou). Poté přidáme změklý, nakrájený tuk a vypracujeme hladké těsto. Nejlépe přes noc jej nechávám odpočinout, když nemám čas tak dlouho čekat, nechávám jej minimálně 2 hodiny v lednici. Druhý den, po vytažení z lednice, jej nechávám aspoň půl hodinky při pokojové teplotě. Poté ukrajuji část těsta a vyvaluji přes silnější igelit (nelepí se to) na cca 2 mm tloušťku. Vykrajuji kolečka, pokládám na plech, který mám vyložený pečícím papírem (2 ks na sobě, spodek těsta se tak nespálí). Trouba vyhřátá na 160 C a max 8 minut. Po vytažení z trouby cukroví hned sundávám na pečícím papíře z plechu na zem. Po vychlazení plním krémem, nechám zatuhnout a vrchní část namáčím v čokoládě a zdobím čímkoliv, může být i mandle či vlašský ořech.
Příprava krému:
Vejce s cukrem dáme do mísy nebo kastrolu a postavíme do vodní lázně. Nad parou zahříváme a občas prošleháme metličkou tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a směs není horká.
Odstavíme z vodní lázně a přidáme nakrájený tuk a rum a za občasného míchání necháme vychladnout. Stejným postupem vodní lázně nechám rozpustit nugát. Změklé máslo vyšleháme a pomalu přidáváme vychladlou směs, do které jsme přimíchali nugát. Vyšleháme na hladký krém. Krému je hodně, můžete jej použít do jakéhokoliv cukroví případně zamrazit.
Příprava čokoládové polevy:
Nalámanou čokoládu a pokrájený tuk zvolna rozehříváme ve vodní lázni. Voda nesmí vřít! Metličkou mícháme. Cukroví namáčíme do vlažné, ne příliš teplé polevy ( 25-30 C).
Z uvedeného množství připravíce cca 60 ks koláčků.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI