Jáhlové matcha kuličky s kokosem zpět

Ingredience:
jáhly1 hrnekmandlové mléko2,5 hrnkukokosový olej dle potřeby
strouhaný kokos dle potřebyMatcha teacca 4 gsušené švestky150 g
lesní med dle chuti
jáhly 1 hrnek, mandlové mléko 2,5 hrnku, kokosový olej dle potřeby, strouhaný kokos dle potřeby, Matcha tea cca 4 g, sušené švestky 150 g, lesní med dle chuti

Příprava

Pokud rádi mlsáte nebo už si chystáte seznam na vánoční cukroví, určitě Vás potěší recept na velmi zdravé nepečené kuličky. Vydrží v lednici tři dny,ale já vám zaručuji , že všichni milovníci matcha čaje zajásají a snědí je na posezení. Nejlepší jsou dokonale vychlazené a podávané třeba k právě dost populárnímu Matcha latté.

Nejprve si musíme uvařit jáhly. Ideální je jáhly propláchnout horkou vodou a pak je dát vařit do vroucího mandlového nápoje (můžete použít i jiný neochucený nápoj). Vaříme 10 minut, poté vypneme a jáhly přiklopíme a půl hodiny necháme dojít pod pokličkou. Všechno mléko by se mělo vsáknout a jáhly by měli být měkčí, ne úplně na kaši,ale prostě trochu měkčí než pro obvyklou přípravu, přeci jen z nich budeme dělat kuličky. Pokud se Vám zdají jáhly moc tvrdé není nic snazšího než dolít trochu horkého mléka a opět dát na sporák dokud se nevsákne. Pokud jsou naopak podle Vás trochu rozvařené, neděste se, konzistenci doženete kokosem a na chuť to mít vliv nebude. Nyní necháme úplně vychladnout, nesmí být vůbec teplé!

Mezitím si nachystáme sušené švestky, ty dáme do misky a zalijeme horkou vodou, aby byly potopené, necháme takto pět minut. Švestky trochu změknout. Vodu slijeme a švestky dobře okapeme. Přesuneme je do mixéru a umixujeme na hrubší pastu, nechceme povidla. Ale ani obří kusy. Opět necháme zcela vychladnout. 

A nyní ta zábavná část, všechny suroviny máme krásně studené, takže je teď pěkně smícháme dohromady. Do mísy nasypeme jáhly, dáme pastu ze švestek, lžíci koksového oleje, med dle chuti a přidáme Matcha tea, začněte s 2g a postupně přidávejte podle vaší chuti. Nakonec doladíme konzistenci strouhaným kokosem, množství závisí na řídkosti vaší směsi. Směs musí být dobře tvarovatelná a málo lepivá, jen tak lehounce. Když máme směs dokonalou, dáme jí do misky, tu zakryjeme folií a na hodinku necháme ztuhnout v lednici. Díky tomuto kroku ztuhne kokosový olej a kuličky budou nádherně tvarovatelné a pevnější. Z hmoty tedy tvarujeme kuličky,které následně ještě obalíme v kokosu. A už můžeme podávat. Netradiční chuť zeleného čaje se švestkami a kokosem je to pravé pro zdravé mlsání.

2015-12-15 Dezerty

Autor:

Počet porcí
16
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyostatní
Příležitostvánoce
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI