Jupí dortíčky - Whoopie pies zpět

Těsto:
máslo115 ghnědý cukr200 gkávový prášek1 lžička
prášek do pečiva1 lžičkasoda1/2 lžičkysůl3/4 lžičky
vanilkový extrakt1 lžičkavelké vejce1 ksholandské kakao45 g
hladká mouka285 gmléko240 ml
Krém:
smetana na šlehání125 mlsýr Philadelphia125 gmoučkový cukr50 g
arašídové máslo4 lžíce
máslo 115 g, hnědý cukr 200 g, kávový prášek 1 lžička, prášek do pečiva 1 lžička, soda 1/2 lžičky, sůl 3/4 lžičky, vanilkový extrakt 1 lžička, velké vejce 1 ks, holandské kakao 45 g, hladká mouka 285 g, mléko 240 ml, smetana na šlehání 125 ml, sýr Philadelphia 125 g, moučkový cukr 50 g, arašídové máslo 4 lžíce

Příprava

Whoopie pies jsou kulaté mini dortíčky naplněné sladkým krémem. Původem jsou z Pensylvánie v USA. Podle historiků pekly amišské ženy tyto dezerty z přebytků dortového těsta a přidávaly je svým farmářům do krabiček s obědem. Když farmáři našli dortíčky ve svém obědu, zajásali "Whoopie!", neboli "Jupí!" a odtud pochází jejich název. Tradiční Whoopie pie je z čokoládového těsta s vanilkovou náplní z marschmallow bonbonů. Další tradiční příchutě jsou dýňové nebo perníkové whoopie pies. 

Je spoustu variací, na které lze "Jupí dortíčky" připravit. Z nabízených receptů od Bourbonnatrix jsem si vybrala tradiční čokoládové, ale krém jsem použila vlastní - z arašídového másla. 

Těsto:
Předehřejte troubu na 180°C. Dva plechy vyložte pečícím papírem.
V míse vyšlehejte máslo, cukr, kávový prášek, sodu, sůl, prášek do pečiva a vanilkový extrakt. Poté přidejte vajíčka a šlehejte dohladka.
Vmíchejte kakao.
Střídavě zašlehávejte mouku a mléko, dokud nebude těsto hladké a bez hrudek.
Pomocí lžíce nandejte kopečky těsta na plech a nechte mezi jimi dostatečné rozestupy.
Pečte v předehřáté troubě cca 10-15 minut (podle velikosti koláčků). Že jsou upečené, poznáte tak, že když do nich píchnete špejlí, těsto se na ní nepřilepí. Nechte je vychladnout na plechu, a když jsou ještě trochu teplé, sundejte je a nechte úplně vychladnout.

Krém:
Smetanu s cukrem vyšleháme dotuha. Poté přidáme Philadelpii a arašídové máslo a vyšleháme do hladkého krému.
Krémem naplníme jednu polovinu koláčku a přiklopíme

2014-01-03 Dezerty

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI