Karamelový (Lotus) tvaroháč zpět

Korpus (forma o průměru 24 cm):
Lotus sušenky200 gmáslo100 ghladká mouka4 lžíce
Krém:
máslo, roztáté50 gmléko200 mlměkký tvaroh250 g
vejce2 ksvanilkový pudink1/2 sáčkuLotus krém3 lžíce
Ozdoba:
cukr3 lžícevoda1 lžícesmetana ke šlehání1 balení
jablka + lžíce cukru1 - 2 ksopražené vlašské ořechy hrst
Lotus sušenky 200 g, máslo 100 g, hladká mouka 4 lžíce, máslo, roztáté 50 g, mléko 200 ml, měkký tvaroh 250 g, vejce 2 ks, vanilkový pudink 1/2 sáčku, Lotus krém 3 lžíce, cukr 3 lžíce, voda 1 lžíce, smetana ke šlehání 1 balení, jablka + lžíce cukru 1 - 2 ks, opražené vlašské ořechy hrst

Příprava

Tento recept vznikl před mnoha a mnoha lety a to v době, kdy jsem ještě neměla blog. Tehdy jsem ho nosívala na každou návštěvu a neznám člověka, který by mi ho nepochválil. Dokonce i můj kamarád, kterého beru jako velkého kritika, o něm prohlásil, že nic lepšího ode mě nejedl. Na blog jsem ho ale nikdy nedala. 

Před pár dny jsem přemýšlela, co upéct na oslavu. Arty si vzpomněl na tento recept a já si řekla, proč ne. Oprášila jsem recept a pustila se do něj. Nevěděla jsem, zda nám bude stále chutnat, přeci jenom se naše chutě mění.

Každopádně nečekejte nějaké super kulinářské umění, ale pokud milujete karamel, tak věřím, že si ho také zamilujete. Dnes prošel testem 6ti lidí a prý super.

Těsto:

Sušenky Lotus rozmixujeme v kuchyňském robotu spolu s máslem a moukou. Vznikne nám tuhá hmota.

Koláčovou formu (nejlépe s vyndavacím dnem) naplníme sušenkovou hmotou. Hmotu rozprostřeme po dně a po stranách. Dáme do lednice.

Náplň:

Rozehřejeme máslo s Lotus pomazánkou mikrovlnné troubě či na sporáku a v míse smícháme s dalšími ingrediencemi. Přidáme k tomu tedy mléko, tvaroh, vejce, vanilkový pudink a vše nalijeme na vychladlý korpus. Nelekněte se řídkosti těsta. Díky pudinkovému prášku bude po upečení krásně tuhý. 

Pečeme cca 35 minut na 170°C. Tvaroh bude na povrchu lehce do hněda. Vychladíme. A můžeme podávat takto.

Ozdoba:

Ušleháme si smetanu do tuha.

Cukr s vodou rozehřejeme na nepřilnavé pánvi, zahřejeme a necháme zkaramelizovat (opatrně, ať se nespálí). Přidáme 4 lžíce našlehané smetany, zamícháme. Karamel může v tuto chvíli zatuhnout, ale na malém stupni se rozpustí a vnikne nám smetanový karamel. Ten nalijeme horký na upečený  koláč, rozprostřeme silikonovou stěrkou či rozprostřeme nakláněním koláče.

Umyjeme si pánev, přidáme na ní pokrájené jablko na kostičky spolu s cukrem, zahřejeme a orestujeme. Cukr zkaramelizuje a jablka se opečou. Celé to trvá cca 4 minuty. Vypneme plotýnku a necháme vychladit. Jablka pustí šťávu a tak budou obalená v lehce řídkém karamelu.

Nakonec koláč ozdobíme ušlehanou šlehačkou, přidáme zkaramelizovaná jablka a pár opražených vlašských ořechů.

2019-01-09 Dezerty

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI