Krupicové kunafe zpět

Ingredience:
máslo4 lžícetoustový chléb / veka (bez kůrky)1 kskrupička1/2 hrnku (100 ml)
kukuřičná moučka (škrob)1 lžícemléko600 mlsýr akawi (mozzarella)250 g
mleté pistáciové oříšky100 g
Sirup (ater):
cukr1,5 hrnku (300 ml)voda1,5 hrnku (300 ml)citronová šťáva1 lžička
růžová esence1 kapka
máslo 4 lžíce, toustový chléb / veka (bez kůrky) 1 ks, krupička 1/2 hrnku (100 ml), kukuřičná moučka (škrob) 1 lžíce, mléko 600 ml, sýr akawi (mozzarella) 250 g, mleté pistáciové oříšky 100 g, cukr 1,5 hrnku (300 ml), voda 1,5 hrnku (300 ml), citronová šťáva 1 lžička, růžová esence 1 kapka

Příprava

Tento dezert, moučník je v arabském světě právem nazýván králem sladkých jídel. Podává se jako zákusek, předkrm, sladké jídlo. Téměř každá významnější událost končí podáním tohoto jídla. Nejlepší kunafe dostanete ve městě Nablus, které se nachází v Palestině. Právě z tohoto města se dále rozšířilo do celého arabského světa. Příprava kunafe se v nabluských rodinách tradičně dědí z otce na syna po dlouhé roky.

Na pravé kunafe je třeba speciální těsto, které je téměř nemožné vyrobit doma. Vypadá jako nejtenčí dlouhé vlasové nudle. Proto téměř každá arabská "cukrárna" nabízí dodání čerstvého kunafe až do domu.

V domácím prostředí je možné kunafe připravit z krupičky, také chutná varianta, tak pojďme na to.

Akawi namočíme na pár hodin do vody. Voda nám pomůže vylouhovat sůl, kterou sýr obsahuje a sýr tak získá neutrální chuť. Vodu několikrát vyměníme. Nakonec sýr osušíme a nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle.

Nyní si připravíme sirup. Vodu, cukr a růžovou esenci smícháme, přivedeme k varu, zakápneme citronovou šťávou a necháme svařit na sirup, cca 15 minut. Poté necháme zcela vychladnout.

Krupici a kukuřičný škrob rozmícháme ve studeném mléce a uvaříme hustou kaši.

Nádobu na pečení (18 x 28 cm) vytřeme dvěma lžícemi másla, dno posypeme rozdroleným chlebem nebo vekou, jen abychom zakryli dno. Poté rovnoměrně posypeme nastrouhaným sýrem. Na sýr nalijeme horkou kaši a celý povrch potřeme 2 lžícemi rozpuštěného másla.

Při 200 stupních (horní a dolní ohřev) zhruba 35 - 40 minut pečeme, povrch jemně zezlátne.

Po upečení kunafe překlopíme na větší prkénko, tác, podnos, na kterém máme položený pečicí papír. S pomocí pečicího papíru přendáme moučník zpět do pečící nádoby, tentokrát bez překlopení, sýrovou směs máme na povrchu, měla by mít oranžovo-hnědou barvu. Ještě horký moučník pomalu polijeme připraveným sladkým sirupem, posypeme jemně nasekanými oříšky a ihned podáváme.

2013-10-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostsvatba
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI