Korpus: | |||||
bílky | 6 ks | cukr | 300 g | ||
Krém: | |||||
smetana ke šlehání | 250 g | jogurt | 250 g | vanilkový lusk | dle chuti |
sezónní ovoce - borůvky | dle chuti | lístky růží | na ozdobení |
Přes léto jsem měla možnost vyzkoušet pár receptů s květinami, hodně mě k tomu inspirovala Květinová kuchařka. V ní najdete nejen samotné recepty, ale taky kdy která květina roste, jak chutná, s čím ji kombinovat, na co je vám dobrá.
Mně se samozřejmě hodně líbí macešky, ty nádherně vypadají na bílých dortech, ale krásné jsou i květiny třeba v palačinkách, salátech nebo v obyčejném ledu.
Tuhle knížku určitě doporučuju všem, co opečovávají svoje zahrádky a rádi vaří - ideální čas si o ni napsat Ježíškovi.
Ale zpátky k dortu. Pavlovu jsem pekla podruhé a tentokrát si myslím, že se mi povedla lépe. Na korpus a náplň mě zaujal recept na Pavlovu Jamieho Olivera.
Bílkypokojové teploty šlehejte nejprve pomalu dotuha, pak postupně přidávejte cukr. Dejte si pozor, aby byly dokonalé bez žloutků a nádoba, kde šleháte, nesmí být mastná. Korpusy jsem rozprostřela na plechy, do kruhů o průměru asi 20 cm.
Pečte na 130 stupňů, v receptu bylo 150, ale to by těsto nebylo světlé - mně lehce zrůžovělo, protože jsem si tuhle teplotu na začátku nastavila. Spíš lepší sušit déle, než to přepálit. Pekla jsem přes hodinu.
Krém je velmi snadný - vyšlehat smetanu do tuha a vmíchat ji do jogurtu. Nesladila jsem, korpusy jsou sladké ažaž. Nazdobeno ovocem uvnitř, lístky růží navrch. Co vy? Dělali/vařili/pekli jste nějakou dobrotu s květinami?
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI