Kynuté rolky s domácím pudinkem zpět

Ingredience:
krupicový cukr100 gvejce1 kssůl6 g
změklé máslo80 gmouka (půl hladké a půl špaldové)450 gkůra z jednoho biocitronu dle chuti
vlažné mléko270 mldroždí (nebo 6 g sušeného)15 g
Pudink:
mléko (dala jsem 400 ml a 00 ml šlehačky)500 mlkukuřičný škrob2 lžícevanilková pasta1 lžička
třtinový cukr3 lžícežloutek1 ks
krupicový cukr 100 g, vejce 1 ks, sůl 6 g, změklé máslo 80 g, mouka (půl hladké a půl špaldové) 450 g, kůra z jednoho biocitronu dle chuti, vlažné mléko 270 ml, droždí (nebo 6 g sušeného) 15 g, mléko (dala jsem 400 ml a 00 ml šlehačky) 500 ml, kukuřičný škrob 2 lžíce, vanilková pasta 1 lžička, třtinový cukr 3 lžíce, žloutek 1 ks

Příprava

V červnu bylo výzvou Daring Baker's upéct skořicové rolky. Měla jsem v plánu se výzvy zúčastnit, protože na seznamu už je mám poměrně dlouho, ale nakonec se mi to kvůli zařizování svatby a věcí s tím spojených nějak nepodařilo. Ale nezapomněla jsem na ně! Nevím proč, ale v pátek jsem najednou dostala chuť na cokoli z kynutého těsta. Bylo mi vlastně jedno co, hlavně když to bude nadýchaný a bude to vonět po droždí. A tak přišla jejich chvíle. I když výzvou byly skořicové rolky, mám - zřejmě mylnou - představu, že to bude trochu suché a to já nemám ráda. A tak jsem zarolovala domácí vanilkový pudink. Jen tak mezi námi - domácí puding není ani o fousek náročnější nebo delší v přípravě než kupovaný. Jenom ušetříte svoje tělo aromat a barviv.

Cukr s máslem a solí utřete a pak přidejte vejce s citronovou kůrou a umíchejte/ušlehejte do hladka. Přisypte mouku a nadrobené droždí a zalijte vlažným mlékem. Uhněťte ze směsi hladké a pružné těsto. Až se přestane lepit na stěny mísy i na vařečku, tak propracovávejte ještě tak 5 minut a máte hotovo. Celkem to zabere tak 15 minut poctivé práce. Bochánek těsta lehce posypte moukou, zakryjte utěrkou a dejte do tepla kynout, dokud nebudete mít v míse dvojnásobek původního množství. Bude to trvat tak dvě hodiny.

Zatímco těsto kyne, udělejte si pudink. 3/4 mléka odlijte do hrnečku a dejte hřát na sporák. Ve zbytku rozšlehejte vajíčko, cukr, vanilku a škrob. Až bude mléko těsně pod bodem varu, dejte tak 5 lžic do studené části a rozmíchejte. Pak hned přilijte k teplému mléku a míchejte a míchejte dokud pudink nezhoustne. Do rolek je lepší, když bude mít trochu tužší konzistenci než byste si normálně dali, bude pak míň vytékat při krájení a kynutí. Pudink přikryjte potravinářskou folií a dejte vychladnout. V tomhle období klidně ven na balkon, pokud máte tu možnost.

Až těsto vykyne, vyklopte ho z mísy a na válu trochu propracujte. Rozdělte napůl a z půlky vyválejte obdélník, tloušťka tak půl centimetru. Vychladlý pudink metličkou promíchejte, aby v něm bylo co nejmíň hrudek. Polovinu natřete na těsto a nechte si od kraje tak 5 cm - jak budete rolovat, pudink bude postupovat dopředu. Zarolujte od delší strany tak, aby dolní hrana byla po zavinutí dolů. Nakrájejte na kusy tak 4 cm tlusté a dejte je řeznou stranou dolů do zapékací formy. Nechte mezi nimi tak 1,5 cm rozestupy, těsto ještě nakyne. Pokud se vám to trochu rozkydne, tak nezoufejte. Mě se rozkydly strašně moc a vůbec jim to neuškodilo.

Totéž opakujte i s druhou půlkou těsta. Znovu přikryjte utěrkou a nechte ještě hodinu a půl kynout. Těsně před koncem rozehřejte troubu na 180°C a až bude zahřátá, dejte do ní rolky tak na 25 minut. Dávejte pozor před koncem doby, je možné, že budou potřebovat přikrýt alobalem, aby se vršek nespálil. Po vychladnutí vyjměte z formy, pocukrujte a nechte si chutnat!

Těsto je krásně vláčné a nadýchané, pudink mu dodá ještě o něco více vláčnosti a skvělé jsou i druhý den. Super na nich je, že je můžete plnit vlastně čímkoli, co máte rádi.. třeba skořicovým cukrem, jako v původním receptu. Nebo taky čokoládou, tvarohem s marmeládou, mákem nebo povidly. Já bych příště přidala do pudinku ještě rozinky namočené v rumu a možná bych to i posypala lupínky mandlí.

2015-08-27 Dezerty

Poznámka

Z uvedeného množství surovin připravíte 2 koláčové formy, celkem 9 rolek.

Autor:

Počet porcí
9
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI