Mandlové koláčky - Mazariner zpět

Těsto:
hladká mouka150 gcukr krystal80 gmáslo110 g
vejce1 ks
Mandlová náplň:
máslo100 gcukr krystal100 gvejce2 ks
jemně mleté mandle150 gmandlové aroma1 lžička
Cukrová poleva:
cukr150 gmléko2 lžíce
hladká mouka 150 g, cukr krystal 80 g, máslo 110 g, vejce 1 ks, máslo 100 g, cukr krystal 100 g, vejce 2 ks, jemně mleté mandle 150 g, mandlové aroma 1 lžička, cukr 150 g, mléko 2 lžíce

Příprava

Rozhodla jsem se pokračovat severskými zeměmi a vybrala švédské mandlové koláčky - Mazariner. Zamilovala jsem se do nich v Ikee a chtěla je vyzkoušet. Nevěděla jsem, jak se těm koláčkům říká, pod čím je hledat, ale nakonec se mi je podařilo vypátrat. Použila jsem tento recept.

Mazariner je asi 400 let stará variace italské crosata di mandorle. Je pojmenovaný po italsko-francouzském kardinálovi a politikovi, Giuliovi Raimondo Mazzarinovi (1602-1661). Narodil se v severní Itálii a vyrostl v Římě. Kardinál Mazarin byl milovník jídla a společně s Annou Rakouskou (královnou Francie, 1615), se kterou měl přátelský vztah, byl jedním z mála Italů, kteří napříč Francií propagovali těstoviny. Protože byl kardinál ministr Francie a měl spoustu zahraničních kontaktů, různé variace těchto koláčků se rozšířili napříč celou Evropou. Mě hodně připomínají anglické Cherry bakewell tarts, do kterých se na dno dává višňová marmeláda, a jsou ozdobené kandovanou třešní. 

Těsto:
Nejdříve si připravíme těsto. Utřeme máslo s cukrem, poté přidáme vajíčko a mouku a vypracujeme hladké těsto. Můžeme přidat trošku vody, aby těsto drželo lépe u sebe. Dáme chladit na minimálně 15 minut. Zatím připravíme mandlovou náplň...

Mandlová náplň:
Vyšleháme máslo s cukrem, přidáme vajíčka, mleté mandle a aroma a mícháme, dokud se všechny ingredience hezky nespojí.

Těsto vyndáme z lednice a na pomoučené ploše vyválíme na cca 3 mm tlustou placku. Pomocí vykrajovátka vykrájíme z placky kolečka. Pokud nemáme dostatečně velké vykrajovátko, můžeme použít např. skleničku, jako jsem to udělala já.. Těsto dáme do formiček. Správně se pečou v oválných hliníkových košíčcích, ale ty jsem nesehnala a použila jsem formu na muffiny. Protože jsem se bála, aby se těsto nepřilepilo a šly mi košíčky dobře vyklopit, dala jsem pod těsto proužek pečícího papíru, viz obrázek níže.

Do každého košíčku dáme mandlovou hmotu a pečeme při 175°C dozlatova, asi 15 minut. Těsto vystačí na cca 15 koláčků. Já jsem udělala 12 malých (na tolik je forma) a zbytek upekla v malé dortové formě o průměru 12 cm.

Po upečení koláčky necháme vychladnout a ozdobíme cukrovou polevou.

Cukrová poleva:
Smícháme cukr s mlékem a vymícháme do hladké polevy, kterou polijeme košíčky.

Tenhle recept mě nezklamal, chutnají stejně jako ty kupované :) Těsto má výbornou konzistenci, vůbec se nedrobí a náplň je hodně mokrá a vláčná. Jsou hodně sladké, ale to už tak u marcipánových dezertů bývá a milovníci sladkého si určitě pochutnají.

2013-12-06 Dezerty

Autor:

Počet porcí
15
 porcí
Typ jídladezerty
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI