Mars cupcakes zpět

Těsto:
vajíčka4 kscukr krupice115 ghladká mouka115 g
prášek do pečení1/2 lžičkyhořké kakao na pečení20 gmáslo30 g
nastrouhaná čokoláda2 plné lžíce
Krém:
mascarpone250 gsmetana ke šlehání (31%)200 mlpráškový cukr4 lžíce
poleva z nugátu, karamelu a čokolády4 plné lžícenastrouhaná čokoláda2 lžícePoleva z nugátu, karamelu a čokolády
nugát80 gkvalitní hořká čokoláda50 gkaramelová poleva4 lžíce
smetana ke šlehání1 dc
Karamelová poleva:
cukr krystal120 gvoda50 mlsmetana na šlehání100 ml
máslo1 lžíce
Na ozdobení:
tyčinka Mars2 ks
vajíčka 4 ks, cukr krupice 115 g, hladká mouka 115 g, prášek do pečení 1/2 lžičky, hořké kakao na pečení 20 g, máslo 30 g, nastrouhaná čokoláda 2 plné lžíce, mascarpone 250 g, smetana ke šlehání (31%) 200 ml, práškový cukr 4 lžíce, poleva z nugátu, karamelu a čokolády 4 plné lžíce, nastrouhaná čokoláda 2 lžíce, Poleva z nugátu, karamelu a čokolády , nugát 80 g, kvalitní hořká čokoláda 50 g, karamelová poleva 4 lžíce, smetana ke šlehání 1 dc, cukr krystal 120 g, voda 50 ml, smetana na šlehání 100 ml, máslo 1 lžíce, tyčinka Mars 2 ks

Příprava

Inspiraci pro nové recepty na cupcakes hledám všude kolem sebe. Nejvděčnější jsou ale bezesporu ověřené chutě, které mají rádi všichni (nebo minimálně skoro všichni). Tentokrát jsem se rozhodla vytvořit dortíky, které by chutnaly jako tyčinka Mars. Ta se skládá z čokolády, karamelu a nugátu - nebezpečně dobrá kombinace! Recept tentokrát vyžaduje trochu více času, protože budeme připravovat hned dvě polevy, které jsou mimochodem v rámci dezertů všestranně využitelné - třeba na zmrzlinu by to byla hooodně velká bomba. Pokud ale čas přípravě těchto dortíků věnujete, nebudete ho po ochutnání litovat!

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.
 
Máslo si rozpustíme v mikrovlnné troubě - dávám na 1 minutu při 360 W. Vajíčka s cukrem vyšleháme při vysokých otáčkách do husté pěny (tento postup trvá několik minut). Přes síto do pěny postupně prosejeme mouku, prášek do pečiva a kakao - zlehka vše zapracujeme pomocí stěrky. Nyní opatrně vmícháme do těsta rozpuštěné máslo a nastrouhanou čokoládu. Těsto plníme centimetr pod okraj silikonových košíčků nebo papírových košíčků, kterými jsme vyložili muffinový plech. Pečeme v předehřáté troubě cca 15 - 20 minut. Po upečení vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Nyní si připravíme dvě polevy - karamelovou a z ní pak nugátovo-karamelovo-čokoládovou.

Karamelová poleva: V hrnci či pánvi s tlustým dnem začneme za stálého míchání zahřívat cukr s vodou. V momentě, kdy začne zlátnout, dáme do mikrovlnné trouby ohřát smetanu. Pokud je již cukr zcela rozpuštěný a má příjemnou karamelovou barvu, přišel čas přilít smetanu. Tím, že jsme ji zahřáli, zabráníme karamelu, aby ztvrdl. Za stálého míchání spojíme karamel se smetanou a zjemníme ho lžící másla.

Nutágovo-karamelovo-čokoládová poleva: Do porcelánové misky nalijeme smetanu a přidáme k ní na kousky nakrájený nugát a čokoládu. Vložíme do mikrovlnné trouby, kde na nízký stupeň obsah misky zahřejeme. Vyndáme a pomocí míchání lžičkou spojíme. Nakonec přidáme karamelovou polevu a opět zamícháme.
 
Pro přípravu krému v hluboké míse vyšleháme do tuhého krému mascarpone, šlehačku, práškový cukr, obě polevy a nastrouhanou čokoládu. Vzniklý krém nanášíme na vychladlé dortíky pomocí cukrářského sáčku s kovovou zdobičkou.
 
Zdobíme dle fantazie. Já použila na každý dortík lžičku zbývající nugátovo-karamelovo-čokoládové polevy a kousek tyčinky Mars.
 
Pokud pečete poprvé nebo si jen chcete ověřit, zda děláte vše při pečení cupcakes správně, může se Vám hodit 15 tipů pro božské cupcakes. Vychytávky a rady související s pečením cupcakes najdete na jedné ze záložek blogu - tady.
2017-05-05 Dezerty

Autor:

Počet porcí
15
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI