Mrkvové koblihy s jogurtovou polevou zpět

Ingredience:
mrkev nakrájená na hrubo240 gsmetana2 lžícetřtinový cukr6 lžic
hladká mouka480 gvlažné mléko70 mlmáslo50 g
sušené droždí1 balenísůl špetkamletý badyán špetka
skořice špetkacelé vajíčko1 ksžloutek2 ks
bílý jogurt1 balenítřtinový cukr4 lžícevoda2 lžíce
mrkev nakrájená na hrubo 240 g, smetana 2 lžíce, třtinový cukr 6 lžic, hladká mouka 480 g, vlažné mléko 70 ml, máslo 50 g, sušené droždí 1 balení, sůl špetka, mletý badyán špetka, skořice špetka, celé vajíčko 1 ks, žloutek 2 ks, bílý jogurt 1 balení, třtinový cukr 4 lžíce, voda 2 lžíce

Příprava

Odepřít dětem sladké je téměř nesplnitelný úkol. Tyhle koblížky mají jednu přidanou hodnotu a to je mrkev. Chutnají fakt skvěle, jsou voňavé a myslím, že s krásnou bílou jogurtovou polevou je můžete použít jako velikonoční sladkosti.

Nejdříve si dejte vařit mrkev do vody zhruba na 20 minut. Potřebujeme, aby úplně změkla.

Mezitím co se vaří mrkev, dejte máslo do malého rendlíčku a opatrně na mírném plameni zahřejte, dokud lehce nezhnědne. Přelijte do misky a nechte vychladnout.

Mléko zahřejte a přisypte droždí, nechte chvilku vyběhnout.

Mrkev slijte, přidejte dvě lžíce smetany a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Nechte vychladnout.

Mouku smíchejte s cukrem, kořením a špetkou soli. Přidejte vajíčka, mléko a máslo a nakonec rozmixovanou vychladlou mrkev. Těsto nechte pořádně pomocí hnětacího háku zpracovat v robotu (nebo uhnětete vařečkou) a nechte 1 hodinu kynout.

Po hodině těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a válečkem uválejte na zhruba 1,5 cm silnou placku.

Vykrajujte kolečka a dovnitř koleček malou díru (Já použila 8 cm a 2cm průměr koleček, jestli doma nemáte taková vykrajována, můžete improvizovat – sklenice, víčko apod.)

Skládejte na pečící papír, jeden koblížek vedle druhého. Přikryjte utěrkou a nechte dalších 45 minut kynout.

Připravte si jogurtovou polevu, rozehřejte 4 lžíce třtinového cukru a přidejte k němu asi 2 lžíce vody. Měl by vám vzniknout sirup. Ten smíchejte s jogurtem a dejte do lednice ztuhnout.

Rozpalte větší množství oleje, ve kterém budete koblížky smažit. Z každé strany dokud nebudou hnědé. Jakmile vychladnou, polijte se jogurtovou polevou. Čím je ozdobíte, už je jenom na vás. My jsme použili naše oblíbené zdobení z Marks and Spencer, protože při jeho obarvování byly použity jenom přírodní barvy (řepa, špenát, kurkuma).

2015-08-24 Dezerty

Autor:

Počet porcí
15
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravysmažení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI