Ořechové koláčky zpět

Ingredience:
krupička1 kgrostlinný tuk (s máslovou příchutí)600 ghladká mouka200 ml
růžová voda (esence z růží)120 ml
Náplň:
vlašské ořechy250 gmoučkový cukr2 lžíceskořice1 lžička
krupička 1 kg, rostlinný tuk (s máslovou příchutí) 600 g, hladká mouka 200 ml, růžová voda (esence z růží) 120 ml, vlašské ořechy 250 g, moučkový cukr 2 lžíce, skořice 1 lžička

Příprava

Uplynulý týden byl u nás ve znamení svátků a s nimi spojené chvíle setkávání se s rodinou a přáteli. Končí letošní pouť do Mekky, kde se milióny věřících bez ohledu na věk, barvu pleti, národnost či vzdělání společně modlí. Probíhá Eid al-adhá, což je svátek obětování. Tradičně se poráží ovce, jejichž maso je rozděleno chudým, vdovám, sirotkům. Drží se půst, díky němuž se člověk přiblíží těm, jenž hladoví. Je doporučováno rozdávat almužnu pro potřebné. Almužnou je myšleno cokoliv, nejen peníze, ale také jídlo, oděv či hračky.

V domácnostech se uklízí, upravuje, zdobí. Vše musí být dokonalé. Sváteční stůl zdobí nejrůznější variace zeleninových salátů doplněné řadou omáček a dipů. Vzduch se mísí s vůní grilovaného masa a čerstvě pečených chlebových placek. Na zdobených tácech je vyrovnáno tradiční ořechové a datlové cukroví, kuchyní se line vůně uvařené kávy. Všichni oslavují. Rozdávají se drobné dárky.

Děti se těší na program spojený s oslavami – jízda na koni, lodi, vodním skútru. Nechybí menší lunapark s různými atrakcemi, stánky s cukrovou vatou, oříšky v karamelu, vařenou kukuřicí nebo turmusem, což jsou vařené lupiny fazole sypané římským kmínem a citrónovou solí.

Logicky mám proto pro vás dnes připravené recepty na datlové a ořechové koláčky, oba časově dost náročné. Náročné proto, že se každý kousek cukroví formuje a zdobí ručně. Připravte si tedy dostatek času, pevná záda, sílu v pažích a hodně vnitřní pohody.

Já už mám pro tentokrát padla, dopekla jsem poslední plech, docukrovala poslední koláček a nyní už jen zaslouženě ochutnávám.

K přípravě cukroví vám doporučuji nějaký dobrý film, já si každoročně pouštím české komedie a filmové pohádky. Díky Bohu za Youtube! Tak mě napadlo, jak jsou některé filmy zcela nesmrtelné, dědičné po generace a vnímané jako součást každodenní zábavy. Mé děti se aktuálně zamilovaly do hory svalů akčního hrdiny Ramba. Má dcerka si s kamarádkou na Ramba dokonce i hrají, ovšem se zcela odlišným, ženským přístupem. Ona představuje akčního hrdinu, kamarádka jeho manželku a se šátkem kolem hlavy společně pijí kávu a vaří nedělní oběd. Dětská fantazie je naprosto dokonalá..:o)))

Ale zpět k receptu. Začneme ořechovými koláčky, neboť u těch je nutné připravit si těsto den předem.

Měkký tuk a krupičku promícháme. Směs pořádně, asi 10 minut třeme v dlaních a protlačujeme mezi prsty, čímž získáme jakousi mokrou drobenku. Přikryté necháme při pokojové teplotě do rána odpočívat.

Ráno do směsi zapracujeme mouku a růžovou vodu. Vypracujeme měkké, kompaktní, lehce drolivé těsto.

Na hrubo umleté ořechy smícháme s cukrem a skořicí.

Z těsta rukou tvoříme kuličky (každou o hmotnosti zhruba 15 g). Pomocí ukazováčku do každé kuličky vyhloubíme jamku, čímž dostaneme oválný košíček, který naplníme lžičkou ořechové náplně.

Košíček uzavřeme, stlačíme do tvaru bonbonu a pomocí ozdobných kleštiček po obvodu upravíme do podoby květu. K tomuto účelu lze použít vroubkové kleštičky určené ke zdobení dortů nebo marcipánu.

Takto připravené cukroví přendáme na plech vyložený pečícím papírem a při 200 stupních (horní a dolní ohřev) zhruba 20 minut pečeme. Po vychladnutí cukroví pocukrujeme. Z této dávky dostaneme zhruba 120 ks koláčků.

2013-10-23 Dezerty

Autor:

Počet porcí
20
 porcí
Typ jídladezerty
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI