Pastel de tres leches - Trojmléčný dort zpět

Těsto:
velké vejce (bílky a žloutky oddělené)5 kscukr krystal1/2 hrnečku (125 g)hladká mouka1 hrneček (140 g)
vanilkový extrakt2 lžičky
Mléčný sirup:
slazené zahuštěné kondenzované mléko400 gneslazené kondenzované mléko340 gtučná smetana na šlehání nebo 1 hrnek mléka1 hrnek
skořice1 tyčinkarum (to je hodně málo, vůbec to sirup neochutí, já tam lila rum od oka, dokud jsem ho tam pořádně necítila)2 lžičky
Krém:
smetana na šlehání2 hrnečky (500 ml)cukr1/2 hrnečku (125 g)čerstvé nebo kompotované ovoce (já použila kompotované broskve) dle potřeby
velké vejce (bílky a žloutky oddělené) 5 ks, cukr krystal 1/2 hrnečku (125 g), hladká mouka 1 hrneček (140 g), vanilkový extrakt 2 lžičky, slazené zahuštěné kondenzované mléko 400 g, neslazené kondenzované mléko 340 g, tučná smetana na šlehání nebo 1 hrnek mléka 1 hrnek, skořice 1 tyčinka, rum (to je hodně málo, vůbec to sirup neochutí, já tam lila rum od oka, dokud jsem ho tam pořádně necítila) 2 lžičky, smetana na šlehání 2 hrnečky (500 ml), cukr 1/2 hrnečku (125 g), čerstvé nebo kompotované ovoce (já použila kompotované broskve) dle potřeby

Příprava

Jedná se o dort Pastel de tres leches, tedy doslovně dort ze tří druhů mlék. K jeho přípravě se použije neslazené a slazené kondenzované mléko a šlehačka.

Výzvu odvážných pekařů pro září 2013 pro nás připravila mexičanka Inma z la Galletika. Jedná se o dort Pastel de tres leches, tedy doslovně dort ze tří druhů mlék. K jeho přípravě se použije neslazené a slazené kondenzované mléko a šlehačka.

Pastel de tres leches je hodně populární ve Střední a Jižní Americe, o originální místo vzniku se vedou spory. Dort je hodně vlhký, lehký, nadýchaný a výborný. Piškot má texturu se spoustou vzduchových bublinek, proto výborně nasákne sirup, ale přesto není promočený.

Těsto:
Předehřejte troubu na 180°C. Připravte si formu o průměru 23 cm (já použila menši 18cm + 10 cm, chtěla jsem mít dorty roztomilé malé :). Oddělte bílky od žloutků. Bílky šlehejte na střední rychlost cca 3-5 minut. Poté postupně v malých dávkách přišlehávejte cukr. Šlehejte cca 5 minut a odložte stranou. Vyšlehejte žloutky do husté světle žluté pěny (cca 5 minut). Poté přidejte vanilku. Žloutky jemně vmíchejte do bílků tak, aby hmota neztratila svůj objem. Přidejte prosátou mouku a opět jemně vmíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Nepřemíchejte ho, je potřeba, aby zůstalo nadýchané. Dejte do formy vyložené pečícím papírem a pečte 25 minut, dokud se těsto nebude lepit na špejli. Nechte vychladit, poté rozřízněte a propíchejte špejlí, aby korpus lépe absorboval mléčný sirup.

Sirup:
Do hrnce dáme všechny ingredience a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme 5 minut. Odstraníme z tepla a necháme vychladnout. Do vychlazeného sirupu přimícháme rum. Pomocí mašlovačky naneseme sirup na dort - boky i rozříznuté hrany. Piškot musí být sirupem hodně nasáknutý. Aby se sirup dobře vstřebal, je lepší nechat dort přes noc v lednici.

Krém:
Vyšlehejte šlehačku do tuha, poté zašlehejte po malých částech cukr a šlehejte 2 minuty. Nepoužila jsem celé množství cukru jako je v receptu, protože sirup je sám o sobě hodně sladký, broskve také a i v piškotu je cukr...šlehačku jsem vyšlehala jen se 4 lžícemi cukru.

Sestavení a zdobení dortu:
Šlehačku dáme na jednu část dortového piškotu, pokryjeme nakrájeným ovocem, na které opět dáme šlehačku. Přikryjeme druhou částí piškotu, pomažeme zbylou šlehačkou a dle fantazie ozdobíme.

Dobrou chuť!

¡Buen provecho!

2013-12-06 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnarozeniny
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI