Pohankové čokoládové a makové sušenky zpět

Čokoládové:
pohanková mouka hladká200 gkypřící prášek bez fosfátů1 lžičkabambucké máslo - Bio Puriti vision prémiové72 g
kakaový prášek Troubelice či jiný kvalitní kakaový prášek15 gvysokoprocentní čokoláda50 gmed3 - 4 lžíce
Makové:
pohanková mouka hladká Green Apotheke120 - 150 gbambucké máslo Bio Puriti vision50 gpomleté vanilkové lusky či vanilka z vanilkového lusku dle chuti
kypřící prášek bez fosfátů1 lžičkamakový rozvar50 gmed2 lžíce
pohanková mouka hladká 200 g, kypřící prášek bez fosfátů 1 lžička, bambucké máslo - Bio Puriti vision prémiové 72 g, kakaový prášek Troubelice či jiný kvalitní kakaový prášek 15 g, vysokoprocentní čokoláda 50 g, med 3 - 4 lžíce, pohanková mouka hladká Green Apotheke 120 - 150 g, bambucké máslo Bio Puriti vision 50 g, pomleté vanilkové lusky či vanilka z vanilkového lusku dle chuti, kypřící prášek bez fosfátů 1 lžička, makový rozvar 50 g, med 2 lžíce

Příprava

Sušenky bez lepku, škrobů a ještě, aby šlo s těstem hezky pracovat a vykrajovat, tak to je dlouhodobý cíl, kterého jsem se snažila dosáhnout. Hlavní podmínkou je pochopitelně chuť. Paradoxní je, že nápady vznikají náhodně a ve chvílích, kdy člověk rozhodně na recepty nemyslí. Tento vznikl při masírování dcerky bambuckým máslem, které jsem nově objednala místo jiné značky, kterou jsem běžně používala. Po otevření se rozvoněla luxusní vůně, přivoněla jsem a řekla si: "Sakra, Gábinko ty se teda máš!", miminko vonící po kakaovo-čokoládové vůni. Dali jsme se do kojení a mně jak jinak proletělo hlavou, to se prostě musí vyzkoušet. Ač jsme měla trošku obavy, není to úplně levná záležitost, ale rozhodně stojí za to. Pokud vezmu cenu bezlepkových sušenek, které jsou velmi drahé a kolikrát nepoživatelné, tak toto je naprostý luxus. Pustili jsme se s naším malým kuchařem do práce.

Nejprve jsme si připravili čokoládovou verzi. Do mísy jsme nasypali mouku, přidali kypřící prášek, nastrouhali 50 g vysokoprocentní čokolády, přidali bambucké máslo a med. Těsto jsme důkladně propracovali, těsto se bude lepit, ale vydržte a pořádně propracujte. Pokud bude třeba, přidejte trošku mouky navíc, pokud by se těsto hodně lepilo, ale já neměla potřebu více přidávat. Aby se s těstem dobře pracovalo, musí do lednice. Necháme vychladit. Pokud nepožadujeme vykrajování, lze pracovat s těstem hned a udělat hrudky, či knoflíky. Pokud budete chtít dělat sušenky, je třeba těsto válet přes pečící papír a zvolit razítka, která se otiskují. Rovněž lze tvary vykrajovat a vždy sloupnout z pečícího papíru či podebrat nožem. Pokud by se na razítko těsto lepilo, razítko lehce namočte do vody, půjde to lépe. Zkoušela jsem jak otiskávací razítka kulatá velká, tak veverky a šlo to moc hezky, ale těsto musí být vychlazené.

A nyní maková verze. Odvážíme si do mísy 100 g mouky, přidáme kypřící prášek, 50 g makového rozvaru, který připravíme velmi snadno. Mák dáme do rendlíku, zalijeme troškou rostlinného mléka a povaříme. Je zapotřebí tekutiny zredukovat natolik, aby mák držel na lžíci, a nakonec do těsta přidáme opět med či jiné tekuté sladidlo, které má lepivý charakter. Těsto dáme opět vychladit do lednice.

Vychlazená těsta vyndáme na pracovní podložku, já používám silikonovou, na které se hezky pracuje. Dokud je těsto vychlazené, jde to hezky i na ni, ve chvíli, kdy začne povolovat, je zapotřebí již válet přes pečící papír a vykrajování jde pak hůře, takže buď pracovat rychle a nebo dát opět vychladit. Určitě dělejte vyšší sušenky, ideálně 0,5 cm.

My jsme si udělali část těsta s razítky a část s knoflíčky. Hotové sušenky klademe na plech s pečícím papírem. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C maximálně 10 minut, hlídáme. Pokud čokoládové neuhlídáte a spálíte, budou hořké, nikam tedy neodcházejte. Jakmile začnou vonět, nebo chytat lehoučký nádech, hned ven. Budou měkké, chladnutím tvrdnou, takže vážně na nic nečekejte a ven s nimi, do druhého dne ještě změknou.

Chuť sušenek je luxusní. Čekala jsem, že mladému pánovi pojedou více čokoládové sušenky, ty mizely pochopitelně také, ale velkou rychlostí mizely i makové, což mě velmi potěšilo.

Přeji příjemné mlsání.

Poznámka:

Hlavní výhodou práce s bambuckým máslem je, že se těsto nerozpadá v kombinaci s medem, těsto se při pečení nevysuší, jako je tomu u jiných tuků. Po upečení se sušenky nedrolí a nerozpadají. Určitě zkusím i kakaové máslo, dost možná by efekt mohl být stejný.

Samozřejmě pokud nejste omezeni bezlepkovou dietou, lze připravit sušenky z jakékoliv mouky. Super bude kombinace žitné mouky a špaldové. Stejně tak čokoláda, já zde tvořila recept výhradně bez lepku, vajec a mléčných složek.

2018-01-30 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI