Rebarborový voňavý crumble zpět

Ingredience:
rebarboracca 10 řapíkůbadyán1 ksskořice kousek svitku
třtinový cukr2 - 3 lžícegriotka nebo portské víno2 lžícekysaná smetana dle chuti
Drobenka:
máslo100 gtřtinový cukr100 ghrubá nebo polohrubá mouka100 g
rebarbora cca 10 řapíků, badyán 1 ks, skořice kousek svitku, třtinový cukr 2 - 3 lžíce, griotka nebo portské víno 2 lžíce, kysaná smetana dle chuti, máslo 100 g, třtinový cukr 100 g, hrubá nebo polohrubá mouka 100 g

Příprava

Sezona rebarbory je v plném proudu a všude se pečou rebarborové koláče. Každý má nějaký dobrý, osvědčený recept. Já ho dělám většinou z tohoto jogurtového těsta. Ale nezapomeňte, že rebarbora se má sklízet jenom do Svatého Jana, pak už má prý hodně kyseliny šťavelové.

Dnes jsem místo koláče, z dietních důvodů, připravila skvělý, badyánem a skořicí vonící, zapečený cruble. Crumble je vlastně takový koláč bez těsta, zapečený s drobenkou a většinou se podává v zapékacích mističkách, protože na dezertním talířku by moc esteticky nevypadal.

Rebarboru omyjeme a nakrájíme na kousky cca 2cm dlouhé. Rebarboru není nutné loupat, jak to mnozí dělají. Tenká slupka při tepelné úpravě krásně změkne. Rebarboru s kořením přendáme do kastrůlku, posypeme cukrem a zalijeme griotkou nebo portským. Na mírném ohni provaříme cca 2-3 minuty, ne víc, aby moc nezměkla a nebyla z ní kaše. Odstavíme a necháme zchladnout, můžeme nechat přes noc, aby krásně nasákla vůněmi. Pak rebarboru bez koření  dáme do zapékací misky nebo menších mističek a posypeme drobenkou, kterou jsme připravili smícháním a promnutím výše uvedených surovin. Vložíme do trouby vyhřáté na 200C a pečeme do zezlátnutí drobenky. Šťáva z rebarbory by měla probublávat a zhoustnout. Vyjmeme z trouby, necháme trochu vychladnout, abychom crumble mohli jíst a podáváme se zakysanou smetanou.

2015-05-27 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI