Houbový tataráček na dýňové kaši se sýrovým nočkem zpět

Ingredience:
lesní houby mic120 goloupaná dýně Hokkaido150 gmáslo15 g
bílé víno polosuché50 mljarní cibulka30 gcelozrnná hladká mouka1-2 lžíce
olivový olej1 lžícesmetana2 lžícesýr Niva25 g
sýr Ricotta40 gčerstvý rozmarýn1/2 lžičkytymián špetka
muškátový oříšek špetkasůl špetkapepř špetka
lesní houby mic 120 g, oloupaná dýně Hokkaido 150 g, máslo 15 g, bílé víno polosuché 50 ml, jarní cibulka 30 g, celozrnná hladká mouka 1-2 lžíce, olivový olej 1 lžíce, smetana 2 lžíce, sýr Niva 25 g, sýr Ricotta 40 g, čerstvý rozmarýn 1/2 lžičky, tymián špetka, muškátový oříšek špetka, sůl špetka, pepř špetka

Příprava

Na farmářských trzích narazíte na řadu sezónních produktů – např. na moje milované dýně. Na co tam ale nenarazíte? Na čerstvé houby! Proto jsem si dneska přivstala a vyrazila do lesa. A právě cestou domů se mi v hlavě rodil tenhle recept.

Troubu předehřejeme na 200 °C.

Dýni nakrájíme na drobné kostky (1,5cm). V misce promícháme dýni se lžící oleje, špetkou muškátového oříšku, pepře a větší špetkou soli. Poté vložíme do vyhřáté trouby na 30 minut.

Houby nakrájíme na drobné kostičky. Kousek ze zelené části jarní cibulky (1 cm) dáme stranou a zbytek nakrájíme na menší kolečka, silná cca 0,5 cm. V kastrůlku rozehřejeme máslo, na němž orestujeme cibulku, zaprášíme celozrnnou moukou, promícháme. Přidáme nakrájené houby, podlijeme vínem a stejným množstvím vody. Lehce osolíme a za občasného míchání dusíme 25 minut na mírném ohni. Pokud se houby začnou připalovat, podlijeme trochou vody. V závěru chceme získat hustou konzistenci. Asi 5 min. před koncem dušení přimícháme bylinky.

Nivu nastrouháme a v misce smícháme s ricottou a zbylým kouskem jarní cibulky, kterou nakrájíme najemno.

Dýni vyndáme z trouby, vložíme do misky a rozmačkáme vidličkou. Promícháme se smetanou.

Do tvořítka vložíme dýňovou kaši, navrstvíme houbovou směs a zdobíme nočkem ze sýrové směsi.

Dobrou chuť!

2015-02-11 Hlavní chody

Poznámka

Vzpomínka viz. fotografie níže: Den, kdy vypukne Foodparade 2014 se nezadržitelně blížil. Ačkoli jsem se na tuto gastroakci moc těšila, ve snu by mě nenapadlo, že se stanu její součástí a budu se moci utkat s dalšími finalisty o vítězství soutěže „I love food“, pořádané ChefParade.

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostpodzim
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI