Hovězí maso po cikánsku zpět

Ingredience:
hovězí zadní4 silné plátkyšpek (na ovonění omáčky) kousekvětší cibule2 ks
velká žlutá paprika1 ksrajčata700 - 1000 gcuketa kousek
jemné ovesné vločkycca 3 - 4 lžícesůl dle chutipepř dle chuti
olej/sádlo dle potřebyčesnek2 stroužkysladká mletá paprika1 lžičk
koření - vege rajčátka (Davídkovo koření) dle chuti
hovězí zadní 4 silné plátky, špek (na ovonění omáčky) kousek, větší cibule 2 ks, velká žlutá paprika 1 ks, rajčata 700 - 1000 g, cuketa kousek, jemné ovesné vločky cca 3 - 4 lžíce, sůl dle chuti, pepř dle chuti, olej/sádlo dle potřeby, česnek 2 stroužky, sladká mletá paprika 1 lžičk, koření - vege rajčátka (Davídkovo koření) dle chuti

Příprava

U nás dnes byla, pro mě, ta nejkrásnější, nejvoňavější a nejlepší klasika. Už z dětství se mi na ni pojí pozitivní vzpomínky, a to jsem ji jedla hlavně ve školní jídelně. Doma zbožňujeme omáčky, a jak jsou někde rajčata, tak se dětské nadšení z oběda násobí. Takže když jsem přemýšlela, co udělám s hromadou rajčat, která za oknem dozrála najednou, napadla mě právě cikánská.

Tento recept vznikal tak nějak za pochodu, takže jsou některé ingredience pouze orientační, ale to vůbec nevadí, do každého vaření dejte kousek sebe a vařte srdcem, pak si buďte jistí, že uvaříte něco výjimečného. Stejně tak jsou tam i ingredience, které asi do tradiční cikánské nepatří, jako je třeba cuketa nebo koření, ale určitě jí neuškodí. No a poslední kapka je že to není recept do trouby, ale do hrnce, ale kdo by chtěl přípravu v troubě, vynechá mé postupy a vše nafrká do pečící misky a dá péct do trouby.

Nejprve si oloupejte cibuli, nakrájejte na jemno a dejte ji restovat na rozpuštěné sádlo (společně se slaninou). Sádla by mělo být tolik, aby nebyla cibule suchá, pěkně probublávala, ale nesmí plavat. Na mírném plameni ji restujte do hnědé barvy, je to na delší dobu ale určitě se to vyplatí jak na barvě, tak na chuti.

Když je cibule hotová, dejte ji stranou a do rozpáleného hrnce vložte osolené a opepřené plátky masa. Ty zprudka opečte z obou dvou stran. K masu přidejte pokrájenou papriku, cuketu, rajčata a podrcený česnek. Přispte koření, mletou papriku a vločky. Nechte společně chvíli propojit, můžete ještě dochutit solí a pepřem, a pak podlijte, aby bylo vše ponořené. 

Takto nechte pozvolna dusit zhruba 2 hodiny.

Vločky postupně omáčku zahustí a už nemusíte špinit další kousky nádobí od mouky s vodou.

Pokud vám v omáčce vadí slupky a semínka, omáčku můžete propasírovat ale já jak je vidět na fotce, jsem tuto část vynechala a snědli jsme to takto sakumprdum.

Servírujte s rýží. Při vaření rýže můžete přihodit hrstku hrášku.

Tip: Pokud máte domácí rajčata, omáčka bude mít říz i bez různých protlaků a dochucovadel. V zimním období moc čerstvá rajčata nekupuji, ty nemají žádnou chuť, a tak beru raději ty v plechovce, buď drcená, nebo v celku.

2017-11-28 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI