Hovězí s fazolemi zpět

Ingredience:
hovězí kližka1 kgvavřín (bobkový list)2 listycibule2 ks
česnek8 stroužkůrajčata3 ksbílé fazole200 g
sladká paprika1 lžíceuzená paprika1 lžičkačerstvý koriandr špetka
masový vývar dle potřebydrcený pepř špetkasůl špetka
olivový olej2 lžíce
hovězí kližka 1 kg, vavřín (bobkový list) 2 listy, cibule 2 ks, česnek 8 stroužků, rajčata 3 ks, bílé fazole 200 g, sladká paprika 1 lžíce, uzená paprika 1 lžička, čerstvý koriandr špetka, masový vývar dle potřeby, drcený pepř špetka, sůl špetka, olivový olej 2 lžíce

Příprava

Zapalte hořáky, rozpalte plotnu!

Při dnešní zastávce u řezníka mi do oka padl pěkný kousek kližky, má oblíbená část hovězího masa, šťavnatá a chutná. Tento prorostlejší sval v kuchyni ráda využívám téměř pro každou tepelnou úpravu – vaření, dušení, pečení. Vedle hovězí oháňky je kližka výbornou volbou pro silné masové vývary. Mimochodem oháňku mi vždy Lababidi (místní řezník) nechává gratis. 

Možná se ptáte, jak vypadá takový typický arabský řezník. Takže, pokud byste u nás v řeznictví za pultem hledali pupkatého chlapíka v kostkované košili, gumovou zástěrou a nakrouceným knírem, hledali byste marně. Lababidi, drobný pán s tváří ošlehanou sluncem, cigaretou v koutku úst, připomíná spíše řidiče městské hromadné dopravy. Ovšem vždy vás ochotně a rád obslouží. Připravte si ale dostatek času a trpělivosti. U Arabů se totiž nikdy nikam nespěchá! Nejprve přijměte malé pozvání na šálek arabské kávy vonící po kardamomu a teprve potom nakupujte.

Zajímavé také je, jakým způsobem místní usedlíci nakupují maso (hovězí, skopové či jehněčí). Dělení masa či způsob bourání dle jednotlivých částí jim příliš moc neříká, maso rozdělují podle způsobu úpravy – vaření, dušení, pečení, grilování. Samotný výběr masa nechávají na řezníkovi, takže nakonec vůbec netuší, zda si domu odnáší kýtu, kližku, roštěnec nebo třeba pupek. Cenově je vše (kromě pravé svíčkové) stejné, tedy jednotná cena pro každý kus hovězí flákoty. To platí i pro mleté maso. A věřte mi, cena není zrovna nízká.

Dnešní krátký pohled do života na Blízkém východě je u konce a jdeme vařit. Zapalte hořáky, rozpalte plotnu! Dnešní recept:

Příprava: 
Celkem jednoduchý recept, nic složitého. Maso, nějaká ta zelenina, čerstvé bylinky, bílé fazole a pomalé dušení. 

Cibuli nakrájíme na hrubo, lehce posolíme a na olivovém oleji zvolna restujeme. Jelikož nechci omáčku ničím dalším zahušťovat, využiji k tomuto účelu právě cibuli, která pomalým restováním změkne a následným dušením se zcela rozvaří.

Přidáme rozmačkaný česnek, necháme provonět a zvýšíme plamen. V této fázi přihodíme na kostky pokrájené maso, které jen lehce orestujeme, necháme zatáhnout. Zasypeme paprikou (sladkou i uzenou), drceným pepřem, několikrát promícháme, přisypeme drobně pokrájená spařená a oloupaná rajčata, podlijeme vývarem, lehce nad úroveň masa, a pod pokličkou pomalu dusíme do měkka. Dejte masu čas, nechte ho jen jemně probublávat alespoň 1,5 hodiny.

Mezitím si dáme vařit den předem namočené fazole, které propláchneme, zalijeme čistou vodou, přihodíme vavřínové listy (výraz bobkový list mi nějak nesedí) a uvaříme do měkka.

Měkké fazole přidáme k masové směsi, lehce promícháme, zasypeme velkou hrstí posekaného čerstvého koriandru, případně dochutíme solí a pepřem a podáváme.

Jako příloha je vhodná rýže, kuskus nebo pečivo.

2013-10-16 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI