Hovězí v jogurtu zpět

Ingredience:
hovězí kližka1 kgcibule4 kskardamom5 ks
nové koření5 ksvavřín3 listyskořice větší špetka
bílý jogurt1 lmasový vývar dle potřebyolivový olej trochu
máslo pláteksůl špetkadrcený pepř špetka
Rýže:
rýže3 hrnky (600 ml)mleté nové koření1 rovná lžičkamletý hřebíček špetka
olivový olej trochuhovězí vývar dle potřebypiniové oříšky hrst
mandlové hranolky hrst
hovězí kližka 1 kg, cibule 4 ks, kardamom 5 ks, nové koření 5 ks, vavřín 3 listy, skořice větší špetka, bílý jogurt 1 l, masový vývar dle potřeby, olivový olej trochu, máslo plátek, sůl špetka, drcený pepř špetka, rýže 3 hrnky (600 ml), mleté nové koření 1 rovná lžička, mletý hřebíček špetka, olivový olej trochu, hovězí vývar dle potřeby, piniové oříšky hrst, mandlové hranolky hrst

Příprava

Arabská svatba je několikadenní veselí se spoustou jídla, tance a zpěvu. Každý den se z domu nevěsty i ženicha ozývají svatební anasheedy (islámské písně), často doprovázené hrou na darbuku, tradiční arabský bubínek s charakteristickým vysokým zvukem.

Poslední, závěrečný den, si ženich odvádí nevěstu z domu jejích rodičů. Bude to poprvé, kdy bude usínat mimo domov. Nevěsta tak přestává býti dívkou a stává se ženou. Od ženicha dostává věno.

Odchod milované dcery často doprovází slzy, ale i radostné výskání arabských žen. Mužské osazenstvo se vydává na tradiční taneční pochod městem, danými kroky a za hlasitého zpěvu křižují uličky starého města. Ženich, na koňském hřbetě, udává směr pochodu.

Chystá se závěrečná oslava, večeře. Přicházející svatebčané, rodině gratulují a předávají finanční dary oslavencům. Muži a ženy oslavují odděleně. Ženy většinou zpívají a tančí, muži klábosí a relaxují u šálku arabské kávy.

Tradičním jídlem večera je hovězí v jogurtu. Jako příloha se podává kořeněná rýže s piniovými oříšky a mandlemi. O přípravu tohoto jídla se již od rána starají najatí kuchaři. Příprava je časově náročná, neboť svatební oslavy často čítají i více jak tisíc osob, zváni jsou všichni z širokého okolí.

A upřímně řečeno, uvařit pro tolik hladových krků dá pořádně zabrat. Zpracovat několik stovek kilogramů masa, oloupat hromadu cibule a uvařit několik pytlů rýže je fuška. Všichni, co mají ruce a nohy, pomáhají – rodina, sousedé, známí. Někdo krájí maso, jiný loupe cibuli, další praží piniové oříšky. Mezi tím vším skotačí malé děti. Atmosféra je to nezapomenutelná.

Společně s tímto jídlem se podává arabský tatarák (syrové, silně kořeněné maso s bulgurem) s dušeným hovězím masem. Tabuli dále doplňuje čerstvé i sušené ovoce, různé dezerty a cukroví.

Oslavy končí kolem půlnoci. Ale teď zpátky k samotnému receptu.

Maso nakrájíme na kostky, cibuli pouze oloupeme. Na olivovém oleji a másle osmažíme celé cibule, přidáme kousky masa, drcený pepř, vavřínové listy, nové koření, kardamom a chvilku restujeme. Poté zalijeme vývarem (pouze po úroveň masa), podle potřeby osolíme a pod pokličkou necháme lehce probublávat.

Když je maso měkké, vývar scedíme.

Jogurt (použijte kvalitní, hustý) pořádně rozmícháme metličkou a za stálého míchání ohřejeme. Přidáme asi 300 ml horkého vývaru a dochutíme solí, pepřem a skořicí. Do jogurtu přidáme vařené maso a cibuli. Nikdy nepřidávejte horký vývar do studeného jogurtu, srazil by se.

Ryži několikrát propláchneme a necháme okapat. Na olivovém oleji necháme rozvonět nové koření a hřebíček, přisypeme rýži a chvilku restujeme. Zalijeme zbylým vývarem, případně dolijeme vodou, osolíme a uvaříme do měkka. Při servírování bohatě posypeme opraženými piniovými oříšky a mandlemi. Čím více oříšků dáte, tím lépe, chutnají skvěle.

2013-11-05 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostsvatba
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI