Hovězí žebra na pivu zpět

Ingredience:
hovězí žebracca 1 kgsůl dle chutipepř dle chuti
pivo (lepší je tmavé/polotmavé)0,5 lmrkev3 ksmalý celer1/2 ks
cibule1 ksčesnek2 stroužkysádlo2 lžíce
Marináda:
rajčatový protlak2 lžícemed2 lžícerostlinný olej2 lžíce
chilli olej1 lžícedijonská hořčice1 lžcetymián dle chuti
rozmarýn dle chuti
hovězí žebra cca 1 kg, sůl dle chuti, pepř dle chuti, pivo (lepší je tmavé/polotmavé) 0,5 l, mrkev 3 ks, malý celer 1/2 ks, cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, sádlo 2 lžíce, rajčatový protlak 2 lžíce, med 2 lžíce, rostlinný olej 2 lžíce, chilli olej 1 lžíce, dijonská hořčice 1 lžce, tymián dle chuti, rozmarýn dle chuti

Příprava

Žebra už jsem chtěla zkusit dlouho (ano, opravdu jsem je ještě nikdy nepekla) a když jsem na Rohlíku narazila na akci, nebylo co řešit.

Mimochodem znáte Rohlík?? To je servis pro lidi, co neradi chodí do supermarketů a ještě víc neradi tahají těžký tašky. Mě na nich baví, že mají farmářský maso a vejce a ekodrogerku a tak podobně a taky to, že tyhle věci mají docela často ve slevě, protože jim končí spotřeba. Takže si maso vždycky koupím, frknu do mrazáku a mám farmářský maso za normální cenu. Jako bonus mají příjemný kurýry, volají, když něco dojde (místo aby tam nacpali low cost alternativu) a když přijedou pozdě, tak vám vrátí peníze za dopravu. A ne, neplatí mi za reklamu.

No takže jsem koupila dvoje žebra s tím, že budou na někdy jako železná zásoba. Jenže to někdy se ukázalo jako dost brzo, když nám vybouchla sváteční návštěva u tchýně. Lednice prázdná, s tímhle se nepočítalo a v mrazáku byly jenom ty žebra. Marinádu jsem dala dohromady tak nějak pocitově a světe div se, bylo to super. Takže se s vámi chci podělit o tip na dobrotu, která se sice peče věčnost, ale zato sama a vy mezitím můžete mít nohy nahoře a koukat na pohádky. A ještě zbylo na druhý den na sendviče, jen tak s chlebem, hořčicí a okurkou, prostě bájo.

Je to easy peasy - žebra řádně osolte a opepřete ze všech stran. Smíchejte všechny suroviny na marinádu a pak v ní vykoupejte žebra. Přikryjte folií a dejte aspoň na hodinku, ale klidně přes noc, do lednice marinovat. Mrkev, celer a cibuli nakrájejte na menší kostičky (tak 0,5x0,5 cm), česnek na jemno. Do pekáče, který můžete dát do trouby, dejte sádlo a osmažte na něm zeleninu tak, aby se opekla do hněda. Česnek přidejte až na poslední půl minutu. Nebojte se toho, opečená zelenina pak dá omáčce chuť. 

Dejte hřát troubu na 180 °C. Opečenou zeleninu shrňte ke kraji a v tom samém pekáči ze všech stran osmahněte žebra, aby se maso zatáhlo. Pak pod maso rovnoměrně rozprostřete zeleninu a podlijte pivem. Maso by mělo být ze 3/4 ponořené, takže pokud není, dolijte to vodou. Dejte péct přiklopené na 2 - 2,5 hodiny, 2x až 3x v průběhu maso otočte. Pak ještě dopékejte bez pokličky tak 20 minut. 

Když je maso měkké, vyndejte ho na talíř a pekáč se zeleninou a omáčkou dejte na sporák. Svařte tekutinu na polovinu až třetinu podle toho, kolik jí po pečení zbylo. Cílem je mít hustou omáčku s kousky zeleniny. Vraťte do pekáče maso, aby se prohřálo. Servírujte přelité omáčkou, jako přílohu doporučuju čerstvý chleba, ale můžou být i brambory. Dobrou chuť!

2016-04-21 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI