Jáhlovo-rýžové knedlíčky s ovocným rozvarem a mákem zpět

Knedlíčky:
uvařená směs jáhel a rýže402 grýžová polohrubá nebo pohanková mouka dle potřebysůl špetka
voda dle potřeby
Ovocný přeliv:
třešně dle potřebyšvestky dle potřebynastrouhané jablko bez slupky1 ks
mák dle chuti
uvařená směs jáhel a rýže 402 g, rýžová polohrubá nebo pohanková mouka dle potřeby, sůl špetka, voda dle potřeby, třešně dle potřeby, švestky dle potřeby, nastrouhané jablko bez slupky 1 ks, mák dle chuti

Příprava

Recept na knedlíčky jsem si již před časem uložila, původní poměr rýže a jáhel je 1:1. Já jsem si chtěla už dlouho vyzkoušet tento recept s převahou jáhel. Nevěřila jsem, že to jde, bezlepkové knedlíčky bez mouky, ale jde to. Bohužel jsem již nedohledala zdroj, ale i tak bych ráda autorovi poděkovala. 
Nečekejte od knedlíčků nijak zvláštní chuť, pořád je to rýže a jáhly, ale k ovocnému rozvaru s mákem se hodí výborně a my jsme si moc pochutnali.

Rýži propláchneme, osolíme a dáme vařit, společně s propláchnutými a spařenými jáhličkami, pokud jáhly nespaříme vodou, budou nahořklé. Jáhly s rýží vaříme za občasného míchání přibližně 20 minut. Ideální je vyvařit maximum vody, následně směs přiklopit. Pokud se nám nepovede odvařit veškerou vodu a došlo by k rozvaření rýže a jáhel, bude zapotřebí přidat do uvařené směsi rýže a jáhel pár lžic mouky - rýžové polohrubé nebo pohankové. Z připravené směsi vytvarujeme kulaté knedlíčky, které vhodíme do vroucí osolené vody. Já jsem dělala ještě z teplé směsi. Není třeba dlouho vařit, postačí minuta, navařte dlouho, knedlíčky by se rozvařily. V původním receptu je uvedeno knedlíčky vyndat hned, jak vyplavou. Pokud si nevěříte, přidejte do směsi mouku, ale bude zapotřebí o něco delší doba vaření, vyzkoušíme vyndáním jednoho knedlíčku, rozkrojíme a ochutnáme. V případě, že nejsou ještě hotové, knedlíček vrátíme zpět a krátce povaříme. Hotové knedlíčky vyndáme a podáváme s připraveným rozvarem ze švestek, třešní a jablíčka, posypeme mákem.

2016-07-07 Hlavní chody

Poznámka

Na přípravu knedlíčků převažují ve směsi jáhly, přibližně 1 hrnek jáhel a 1/2 hrnku rýže basmati.

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI