Kebab s pita chlebem a dipem z pečených paprik zpět

Kebab:
míchané mleté maso (vepřové a hovězí)600 gmenší červená cibule nakrájená nadrobno1 ksjarní cibulka i se zelenou částí nakrájená nadrobno1 ks
prolisovaný česnek2 stroužkytmavý toustový chléb3 plátkybílé víno1 velký panák
vejce1 ksnasekané bylinky (petrželka, tymián, bazalka) hrstolej na opékání2 lžíce
Dip:
červená paprika2 ksmalé rajče1 ksneochucený čerstvý sýr100 g
řecký jogurt100 gjarní cibulka nasekaná najemno1 ksčesnek nebo koření tzatziky1 stroužek
sekaná bazalka1 lžíceolivový olej1 lžícesůl dle chuti
pepř dle chuti
Dále budete potřebovat:
pita chléb dle potřeby
míchané mleté maso (vepřové a hovězí) 600 g, menší červená cibule nakrájená nadrobno 1 ks, jarní cibulka i se zelenou částí nakrájená nadrobno 1 ks, prolisovaný česnek 2 stroužky, tmavý toustový chléb 3 plátky, bílé víno 1 velký panák, vejce 1 ks, nasekané bylinky (petrželka, tymián, bazalka) hrst, olej na opékání 2 lžíce, červená paprika 2 ks, malé rajče 1 ks, neochucený čerstvý sýr 100 g, řecký jogurt 100 g, jarní cibulka nasekaná najemno 1 ks, česnek nebo koření tzatziky 1 stroužek, sekaná bazalka 1 lžíce, olivový olej 1 lžíce, sůl dle chuti, pepř dle chuti, pita chléb dle potřeby

Příprava

Venku začalo být konečně letní počasí, které přímo svádí k receptům středomořské kuchyně. Kebab je oblíbeným jídlem v Řecku nebo v Turecku a je to skvělá volba na letní grilování. Můžete jej navíc pokaždé připravit s jinou omáčkou či dipem a vždy si tak vykouzlit trochu odlišný pokrm.

Nejdříve si připravíme dip. Papriky zbavíme jádřinců a rozkrojíme na půlky. Dáme je do malého pekáčku zakápeme olivovým olejem a pečeme ve vyhřáté troubě (180°C) dokud se na paprikách nezačnou tvořit tmavé puchýřky. Upečené papriky uzavřeme do igelitového sáčku a necháme půl hodiny zapařit. Poté papriky půjdou dobře zbavit slupky. Na rajčeti uděláme zářez ve tvaru křížku, umístíme do hlubší mističky a zalijeme vařicí vodou. Po chvíli se slupka uvolní a rajče oloupeme.

Oloupané papriky dáme do mixéru spolu se sýrem, jogurtem a rozčtvrceným rajčetem a rozmixujeme dohladka. V druhém kole přidáme ke směsi do mixéru cibulku, bazalku a česnek (nebo koření tzatziky) a ještě jednou rozmixujeme. Nakonec podle chuti přidáme sůl a pepř a dip vychladíme v lednici.

Na kebab si v robotu rozmixujeme toustový chléb, víno,vejce, česnek a bylinky až vznikne hladká pasta. Mleté maso promícháme rukama s červenou i jarní cibulkou a přilijeme vaječnou směs. Osolíme a opepříme a důkladně masovou směs promícháme, až vznikne kompaktní hmota. Mokrýma rukama tvarujeme z masa menší válečky, které pak napichujeme na přepůlené špejle předem namočené ve vodě. Kebab grilujeme na pánvi či na grilu, asi pět minut za každé strany. Nebo můžeme na pánvi pouze z každé strany opéct a dodělat několik minut v rozpálené troubě.

Kebab podáváme zasypaný petrželkou s dipem a pita chlebem nebo libanonským chlebem, který krátce nasucho ohřejeme na pánvi či grilu.

2016-05-30 Hlavní chody

Poznámka

Z uvedených surovin připravíte cca 24 kousků.

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravygrilování
Příležitostgrilování
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI